Ceny na Slovensku klesajú, najviac sa znížili v doprave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Ceny na Slovensku po historicky prvom medziročnom poklese z februára tohto roka pokračovali v znižovaní aj v treťom mesiaci tohto roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž podľa národnej metodiky spotrebiteľské ceny v marci rovnako ako vo februári medziročne klesli o 0,1 %. V priemere za prvý štvrťrok tohto roka tak ceny rovnako klesli o 0,1 %. Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny v marci stagnovali, kým vo februári oproti januáru klesli o 0,1 %.

Konkurenčný boj v prostredí slabého dopytu

V medziročnom porovnaní sa znížili hlavne ceny v doprave o 1,8 %, ceny poštových a telekomunikačných služieb o 1,4 % a ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,1 %. Klesli aj ceny rozličných tovarov a služieb o 1 % a nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,7 %.

Na druhej strane vzrástli ceny za vzdelávanie o 5 %, alkoholické nápoje a tabak o 2,5 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,4 %, zdravie o 1 %, odevy a obuv o 0,7 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,5 % a za rekreáciu a kultúru o 0,4 %.

Pokles cien v prvom štvrťroku možno pripísať predovšetkým regulovaným cenám, citeľne však klesali aj ceny dopravy. Pokles týchto položiek spotrebného koša pramení predovšetkým z vývoja v zahraničí,“ konštatuje analytik VÚB banky Andrej Arady. Okrem priameho poklesu cien týchto položiek sa pritom do domácej ekonomiky premieta aj ich vplyv na pomalší rast ostatných položiek vďaka nižším vstupným nákladom, ktoré sa premietajú do konečnej ceny pre spotrebiteľov. Dynamika rastu cien potravín, ktoré tvoria takmer pätinu spotrebiteľského koša, výrazne spomaľuje od predošlého leta, čo je podľa Aradyho spôsobené predovšetkým priaznivou úrodou, ale aj konkurenčným bojom predajcov v prostredí slabého dopytu.

Vzrástli ceny za vzdelávanie, alkohol a tabak

Podľa Ľubomíra Koršňáka z UniCredit Bank naďalej platí, že v súčasnosti neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň. „Len pomaly sa zotavujúca domáca spotreba drží dopytovú infláciu na uzde, nová úroda pomohla zastaviť rast cien potravín,“ tvrdí. Rast cien by sa tak mal podľa neho pohybovať na hrane deflácie aj v nasledujúcich mesiacoch, mierne zrýchlenie sa dá očakávať najskôr v druhej polovici roka. A to v prípade citeľnejšieho oživenia domácej spotreby.

Rizikom našej predikcie sú ceny ropy. V prípade eskalácie napätia na Ukrajine a uvalenia ekonomických sankcií na Rusko s dopadom na vývoz ruskej ropy a plynu je pravdepodobné, že cena ropy na svetových trhoch by vzrástla. V takom prípade je možné očakávať, že aj slovenská inflácia by sa mohla výraznejšie odlepiť od nuly o niečo skôr,“ dodal analytik UniCredit Bank.

Pri medzimesačnom porovnaní na februárovej úrovni zostali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá, za zdravie a za poštové a telekomunikačné služby.

Zvýšili sa ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,3 %, vzdelávanie o 0,2 %, rekreáciu a kultúru, hotely, kaviarne a reštaurácie a za rozličné tovary a služby zhodne o 0,1 %. Klesli ceny v doprave o 0,4 %, ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,3 % a odevov a obuvi o 0,1 %.

Inflácia by mala zrýchľovať

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v marci dosiahla 0,2 % oproti februárovým 0,3 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v marci na medziročnej báze úroveň 0,1 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v marci na nulovej úrovni, pričom čistá inflácia na medzimesačnej báze predstavovala rovnako 0 %.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v ďalších rokoch k rýchlejšiemu rastu cien. V roku 2011 dosiahla priemerná inflácia 3,9 %, v roku 2012 to bolo 3,6 %. Vlani však rast cien opäť spomalil, najmä kvôli slabému spotrebiteľskému dopytu, čo vyústilo do priemernej inflácie za rok 2013 na úrovni 1,4 %. Na slabých úrovniach začali spotrebiteľské ceny aj v roku 2014, postupne by však aj vplyvom oživovania spotrebiteľského dopytu mala inflácia zrýchľovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať