Ukrajinci sú ochotní platiť za plyn, cena však musí klesnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA

KYJEV 16. apríla (WEBNOVINY) – Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz je pripravená zaplatiť za importovaný plyn z Ruska. Za tento plyn je však Naftogaz ochotný zaplatiť 268,5 USD za tisíc metrov kubických. Predstavitelia ukrajinskej spoločnosti o tom informovali v utorok. Pre druhý kvartál tohto roku však spoločnosť Gazprom určila cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD za tisíc metrov kubických.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Spoločnosť Naftogaz zároveň uviedla, že podobnú ponuku zaslala spoločnosti Gazprom 4. apríla, no nedostala žiadnu odpoveď. „Naftogaz opakovane poslal svoj návrh o okamžitých platbách za dodávky importovaného plynu. Podmienkou ale je, že uzavrieme dohodu, ktorá stanoví cenu ruského plynu na úrovni 268,50 USD,“ uviedla spoločnosť Naftogaz.

Ukrajinu postihli politické nepokoje a napätie vo vzťahoch so susedným Ruskom, ktoré v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Ukrajina má napríklad problémy s cenami dodávok plynu. Ruská energetická spoločnosť Gazprom začiatkom mesiaca informovala o zvýšení ceny plynu pre Ukrajinu, a to na 485 USD za tisíc metrov kubických.

Zvýšenie nasledovalo len dva dni po tom, ako Gazprom oznámil, že od 1. apríla sa cena pre Ukrajinu zvyšuje o 44 percent na 385,5 USD za tisíc metrov kubických pre nezaplatené účty za plyn. Pôvodná cena bola pritom 268,50 USD, čo je o 80 percent menej ako najnovšia ruská ponuka. Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk postup Ruska označil za „ekonomickú agresiu“.

(1 EUR = 1,3803 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk
Firmy a inštitúcie GazpromNaftogaz