Ukrajinská kríza má vážne dopady na ruskú ekonomiku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko
Foto: SITA/AP

MOSKVA 16. apríla (WEBNOVINY) – Ruská ekonomika v dôsledku neistoty, ktorú vyvolala kríza na Ukrajine, v prvom kvartáli spomalila rast na 0,8 %. Vyhlásil to v stredu minister hospodárstva Alexej Uljukajev.

Hospodárstvo čelí negatívnym dopadom „akútnej medzinárodnej situácie v posledných dvoch mesiacoch“ ako aj „vážnym únikom kapitálu“ povedal Uljukajev v parlamente. Podľa údajov ruského ministerstva financií v prvom kvartáli uniklo z Ruska viac kapitálu ako za celý vlaňajšok.

Obrazom: Po Kramatorsku sa v tankoch premávajú neidentifikovaní vojaci

Rusko zvažuje súdny spor proti USA

Rusko zvažuje súdny spor proti USA na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Jeho dôvodom by mali byť sankcie, ktoré zasiahli ruské banky. V stredu to uviedol ruský minister hospodárstva Alexej Uľukajev. Sankciovaná bola ruská banka Rossiya, pričom sa týkajú aj predsedu jej predstavenstva a najväčšieho akcionára Jurija Kovalčuka. Ide o súčasť represívnych opatrení zo strany Washingtonu kvôli ruskej anexii ukrajinského regiónu Krym.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ruskú banku SMP tieto opatrenia tiež nepriamo zasiahli, keďže americké sankcie postihli aj spoluvlastníkov banky Borisa Rotenberga a jeho staršieho brata Arkadija. Generálny riaditeľ banky Dmitrij Kalantyrsky uviedol, že po uložení sankcií klienti z banky vybrali 9 mld. ruských rubľov (RUB).

Americké ministerstvo zahraničia očakáva ďalšie sankcie voči Rusku v súvislosti s Ukrajinou, nepodnikne však žiadne ďalšie kroky pred štvorstranným diplomatickým stretnutím zástupcov Ukrajiny, EÚ, USA a Ruska v Ženeve, ktoré sa uskutoční tento týždeň.

Ruskom otriasla situácia na Ukrajine

Ruskou ekonomikou otriasa napätie medzi Moskvou a susednou Ukrajinou, kde Rusko v marci obsadilo čiernomorský región Krym. Ukrajina obviňuje Rusko z podpory militantov na východe krajiny, kde ozbrojení proruskí aktivisti obsadzujú vládne budovy a policajné stanice. Na krízu zareagovali USA a Európska únia sankciami, ktoré sa zatiaľ obmedzili na úzky okruh politikov a podnikateľov blízkych Kremľu. Možnosť sprísnenia sankcií však blokuje investície, ktoré sa podľa Uljukajeva v prvom kvartáli prepadli o 4,8 %.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Ukrajinská kríza prišla v čase, kedy ruské hospodárstvo čelí vážnym výzvam. S výnimkou prepadu z roku 2009, ktorý spôsobila globálna finančná kríza, vlani ekonomika rástla najpomalšie za 13 rokov. Svetová banka v marci prognózovala, že ak nestabilita vyvolaná ukrajinskou krízou pretrvá a Rusko zasiahnu ďalšie sankcie, môže výkon ekonomiky tento rok klesnúť až o 1,8 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať