Ceny ropy a zlata opäť rástli, môže za to spor na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zlato
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Ceny ropy v stredu posilnili. Dôvodom rastu cien britskej ropy Brent bolo napätie medzi Kyjevom a separatistami na východe Ukrajiny. Rast cien podporovala aj rastúca nedôvera v obnovenie dodávok ropy z líbyjských prístavov, keďže väčšie z nich zostávajú stále v rukách povstalcov.

Ceny americkej ropy sa takmer vôbec nezmenili, keďže zásoby ropy sa zvýšili viac, ako očakávali analytici. To znížilo vplyv geopolitických obáv. Stav ropných zásob sa v týždni končiacom 11. apríla zvýšil o 10 miliónov barelov na 394 miliónov barelov. Informoval o tom americký Federálny úrad pre energetiku (EIA).

Na ceny ropy vyvíjali tlak počas dňa aj dáta z čínskej ekonomiky, ktorá spomaľuje tempo rastu. Júnové dodávky ropy Brent posilnili o 0,24 USD na 109,60 USD za barel, čo je najvyššia úroveň od 3. marca. Májové dodávky ľahkej americkej ropy uzavreli vyššie o 1 cent na 103,76 USD za barel.

Ceny zlata v stredu tiež rástli. Zisky z predaja však obmedzovala rastúca hodnota akcií na Wall Street. Zlato sa obchodovalo okolo úrovne svojho dvestodenného kĺzavého priemeru po tom, ako priemyselná výroba v USA rástla v marci rýchlejšie, ako sa očakávalo. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila americká vláda. Spotová cena zlata rástla do 19:00 GMT o 0,42 USD na 1 302,46 USD za uncu. Júnové dodávky zlata na divízii COMEX uzavreli vyššie o 3,20 USD na 1 303,50 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať