Ropa Brent aj zlato zlacneli, americká ropa na cene stúpla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: Shutterstock

NEW YORK 18. apríla (WEBNOVINY) – Cena londýnskej ropy Brent sa vo štvrtok znížila. Reagovala tak na spoločnú výzvu USA, Ruska, Ukrajiny a Európskej únie na ukončenie násilia na Ukrajine.

Cenu ľahkej americkej ropy však podporili pozitívne ekonomické správy. Ropa Brent uzavrela nižšie o 7 centov, a to na úrovni 109,53 USD za barel, hoci pred zverejnením spoločnej výzvy dosiahla výšku 110,19 USD za barel. Májové dodávky ľahkej americkej ropy posilnili o 54 centov na 104,30 USD za barel.

Spotová cena zlata vo štvrtok do 18:44 GMT klesla o 0,6 percenta na 1295,01 USD za uncu. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 9,60 USD na 1 293,90 USD za uncu. Ceny zlata smerom nadol zatlačilo zlacnenie platiny, ktorej cena klesla na najnižšiu úroveň za viac ako dva týždne.

Dôvodom bola ponuka najväčších juhoafrických producentov platiny, firiem Anglo American Platinum Ltd a Impala Platinum Holdings Ltd, na zvýšenie miezd baníkov v snahe o ukončenie 13 týždňov trvajúceho štrajku. Platina zlacnela o jedno percento na 1418 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať