Projekt plynovodu mimo Ukrajinu podľa Rusov stále pokračuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eustream
Foto: SITA/Martin Havran

MOSKVA 18. apríla (WEBNOVINY) – Projekt ruského plynovodu South Stream (Južný prúd), ktorý má zabezpečiť prepravu zemného plynu z Ruska cez Čierne more, stále pokračuje a Moskva s Európou diskutuje o jeho realizácii.

Povedal to v piatok ruský minister energetiky Alexander Novak. Zároveň uviedol, že pokračuje aj spolupráca medzi ruskými spoločnosťami a veľkými medzinárodnými ropnými a plynárenskými firmami napriek sankciám Západu voči Moskve pre situáciu na Ukrajine.

Budúcnosť 2 400 kilometrov dlhého plynovodu, ktorý má obchádzať Ukrajinu, je spochybnená odvtedy, ako Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym. Podľa plánu by mal plynovod už koncom tohto desaťročia prepravovať na európske trhy viac 63 mld. kubických metrov ruského plynu ročne.

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger ešte v marci povedal, že diskusie s Ruskom o schválení projektu plynovodu Južný prúd Európskou úniou sa pozastavili. Ukrajinská kríza zintenzívnila snahu EÚ o zníženie energetickej závislosti od Ruska. Moskva sa pritom dlhodobo snaží zmenšiť svoju závislosť od Ukrajiny, ktorá je hlavnou prepravnou trasou ruských dodávok plynu do Európy.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Plynovod by mohol prechádzať cez Turecko. Ak o to Moskva prejaví záujem, vláda v Ankare zváži túto možnosť, uviedol v stredu turecký minister energetiky Taner Yildiz. „Sme ochotní posúdiť akúkoľvek žiadosť o povolenie viesť plynovod cez turecké územie,“ povedal minister.

Turecko bude rokovať s predtaviteľmi Ruska a Gazpromu

Turecko sa bude snažiť dosiahnuť zníženie ceny plynu, ktorý nakupuje od Ruska. Povedal to v piatok turecký minister energetiky Taner Yildiz.

Náš kontrakt s Ruskom nám dáva právo revidovať cenu. Našu žiadosť v tejto veci predložíme predstaviteľom Ruska a Gazpromu,“ povedal minister. Ankara bude o cene rokovať v pondelok počas návštevy viceprezidenta spoločnosti Gazprom Alexandra Medvedeva v Turecku. Obe krajiny budú diskutovať aj o dodávkach plynu a o jadrovej energetike.

Turecko takmer celú svoju spotrebu energií pokrýva dovozom a Rusko je jeho najväčším dodávateľom plynu. Anexia ukrajinského polostrova Krym znamená pre Turecko riziko, pretože 12,5 % dodávok plynu sa prepravuje cez Ukrajinu.

Minister Yildiz uviedol, že kroky zamerané na to, aby sa predišlo problému pri dodávkach, budú počas budúcotýždňového rokovania prioritou. Ankara chce zväčšiť kapacitu plynovodu Blue Stream (Modrý prúd), ktorý prepravuje ruský plyn do Turecka cez Čierne more, z terajších 16 mld. kubických metrov ročne o ďalších zhruba 3,5 mld. kubických metrov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Günther Oettinger