Výstavba nehnuteľnosti financovaná hypotékou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA

BRATISLAVA 23. apríla (WBN/PR) – Snom mnohých z nás je mať vlastnú strechu nad hlavou. Ak ste sa už rozhodli tú „vlastnú strechu“ sami postaviť a potrebujete k realizácii hypotekárny úver, hypotekárny broker vám poradí, ako začať.

Dnes radí hypotekárny broker Gabriela Polačeková zo spoločnosti Smart Brokers.

V prvom rade by ste mali vedieť, akú sumu si potrebujete požičať. Na začiatku procesu financovania výstavby vám odporúčame použiť aj vlastné finančné prostriedky, ktoré si môžete neskôr spätne prefinancovať. Ak vlastné finančné prosriedky nemáte, postupné financovanie výstavby bude náročnejšie, ale nie nemožné.

Existujú dve možnosti zabezpečenia hypotéky na výstavbu:

  1. Jednoduchšou možnosťou je dočasné zabezpečenie hypotéky už skolaudovanou nehnuteľnosťou (byt, resp. dom) vo vašom vlastníctve, resp. vo vlastníctve tretej osoby (napr. rodičovská nehnuteľnosť). V tomto prípade vám banky poskytnú hypotéku spravidla až do 100% z hodnoty tejto nehnuteľnosti podľa znaleckého posudku. Časť peňazí tak môžete využiť na kúpu stavebného pozemku a zostávajúcu časť na samotnú výstavbu. V tomto prípade vám niektoré banky vedia poskytnúť finančné prostriedky vopred na váš bežný účet, a tak si vy sami môžete korigovať platby stavebným firmám. Financujúcej banke musíte však do vopred dohodnutého času (spravidla do 6, resp. 18 mesiacov odo dňa čerpania úveru) vydokladovať účelovosť použitia finančných prostriedkov. Na zdokladovanie v súčasnosti postačuje aj fotodokumentácia zo samotnej realizácie stavby. Ak ste si z vlastných zdrojov kúpili pozemok, zdokladovaním účelu môže byť aj táto kúpa. Po kolaudácii postavenej nehnuteľnosti je možné záložné právo banky preniesť na túto nehnuteľnosť a tým uvoľníte ťarchu na prvej nehnuteľnosti.
  2. Druhou možnosťou je zabezpečiť hypotekárny úver kupovaným pozemkom a rozostavanou nehnuteľnosťou. Táto možnosť financovania výstavby je však náročnejšia. Banke musíte predložiť projektovú dokumentáciu, znalecký posudok na pozemok a budúcu hodnotu nehnuteľnosti. Ak potrebujete financovať aj kúpu pozemku z hypotekárneho úveru, hypotéka sa rozdelí na dve časti:
    1. Kúpa stavebného pozemku – kde vám banky spravidla poskytnú finančné zdroje na maximálne 70% hodnoty tohto pozemku podľa znaleckého posudku. Na základe individuálneho posúdenia je však možné získať na túto kúpu aj 100%.
    2. Ďalšie peniaze od banky na samotnú výstavbu načerpáte až v čase, keď bude možné rozostavanú stavbu zamerať a vyhotoviť tzv. geometrický plán. Až v tom čase je možné rozostavanú stavbu zapísať do katastra nehnuteľností, tzn. je možné zriadiť záložné právo pre banku a banka môže uvoľniť ďalšie peniaze z hypotekárneho úveru. Pozor! Banky však spravidla uvoľnia finančné prostriedky maximálne do 80% z aktuálnej hodnoty rozostavanej nehnuteľnosti. Po kolaudácii vedia banky dofinancovať výstavbu až do 100% z hodnoty určenej v znaleckom posudku.

Financovanie výstavby je náročný proces, pri ktorom môže nastať situácia, že sa „zaseknete“. Vy nebudete mať dostatok finančných prostriedkov a banka nebude vedieť uvoľniť peniaze z hypotéky na ďalšiu etapu výstavby. Preto je veľmi dôležité hneď na začiatku, už pri podaní žiadosti o hypotekárny úver, prejsť si všetky podmienky uvoľňovania finančných prostriedkov zo strany banky. Predídete tak zbytočným komplikáciám. Každá hypotéka na výstavbu nehnuteľnosti je jedinečná. Banky prihliadajú na rôzne skutočnosti – lokalitu, kde sa bude nehnuteľnosť nachádzať, celkový investičný zámer, no i na vašu bonitu. Najideálnejším riešením pre vás je kontaktovať hypotekárnych brokerov, ktorí dokonale poznajú procesy hypotekárneho financovania vo všetkých bankách.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať