Slováci kúrili menej, môžu očakávať preplatky za teplo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radiátor
Foto: Ilustračné, thisismoney.co.uk

BRATISLAVA 23. apríla (WEBNOVINY) – V minulom roku sa spotrebovalo o 3,6 % menej tepla ako rok predtým. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) posledné mesiace minulého roka boli teplejšie a vykompenzovali tak chladné mesiace z jeho začiatku.

„Rok 2013 bol opäť rokom extrémov. Veľmi chladné počasie na začiatku roka, ktoré ľudí trápilo až do mája, vystriedali ku koncu roka teplé dni s plusovými teplotami. Táto teplá jeseň sa prejavila aj na nižších dodávkach tepla a vykompenzovala tak vyššiu spotrebu z prvých mesiacov,“ uviedol Miroslav Obšivaný zo SZVT.

Vďaka minuloročnému poklesu spotreby tepla by mali slovenské domácnosti dostať preplatky. „Vzhľadom na menšiu spotrebu je možné v domácnostiach počítať s preplatkami za teplo. Pokles výdavkov ľudí navyše podporila aj neustále sa zvyšujúca efektívnosť výroby a distribúcie tepla na Slovensku,” dodal Obšivaný.

Či a koľko ľudia ušetrili, záleží podľa neho od nastavenia ich zálohových platieb, ako aj teploty, na ktorú svoje byty vykurujú. Do konca mája by mali domácnosti dostať od svojich správcov bytov vyúčtovanie za bývanie, v ktorom sa dozvedia koľko ušetrili za spotrebu tepla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Obšívaný
Firmy a inštitúcie SZVT Slovenský zväz výrobcov tepla