Štát nezaplatí Slovenským elektrárňam vyše 90 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrarne
Foto: SITA/Ján Lörincz

BRATISLAVA 24. apríla (WEBNOVINY) – Štátu sa podarilo vyhrať súdny spor so Slovenskými elektrárňami, a.s. (SE). Tie sa domáhali náhrady škody vo výške 94,5 miliónov eur za reguláciu veľkoobchodných cien elektriny pre domácnosti a malé podniky ešte z rokov 2009 a 2010.

Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu SE voči Ministerstvu hospodárstva SR (MH) a potvrdil tak rozhodnutie Okresného súdu Bratislava. „Toto rozhodnutie považujem za úspech. Za údajnú škodu, ktorá mala vzniknúť Slovenským elektrárňam ministerstvo nezodpovedá,“ uviedol minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Elektrárne tvrdili, že im Ministerstvo hospodárstva spôsobilo škodu

Slovenský dominantný výrobca elektriny tvrdil, že škodu mu spôsobilo rozhodnutie MH, ktoré mu uložilo dodávať domácnostiam a malým podnikom v spomínaných rokoch elektrickú energiu vo všeobecnom hospodárskom záujme za regulovanú cenu.

Slovenské elektrárne sa zatiaľ k rozsudku krajského súdu nechceli vyjadrovať. „Čakáme na oficiálne doručenie rozsudku,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa SE Janka Burdová.

Najvyšší súd v roku 2011 označil cenovú reguláciu za nezákonnú

Slovenské elektrárne sa obrátili na súdy potom, čo Najvyšší súd v roku 2011 označil cenovú reguláciu za nezákonnú. Podniku tým podľa zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci automaticky vznikla povinnosť žiadať o odškodnenie.

Okresný súd následne v rozsudku z roku 2012 uviedol, že samotné rozhodnutie ministerstva nemohlo vyvolať vznik prípadnej škody. „S tým sa stotožnil aj odvolací súd a uznal rozsudok okresného súdu za správny a dostatočne odôvodnený,“ dodal rezort hospodárstva. Proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave už nie je možné podať odvolanie a rozsudok nadobudne právoplatnosť po doručení jeho písomného vyhotovenia účastníkom konania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomáš Malatinský
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne