V spoločnosti QBSW, a.s. mali dievčatá svoj deň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: QBSW, a.s.

BRATISLAVA 25. apríla (WBN/PR) – Dievčatá v IT sektore mali svoj deň. Bol ním 24. apríl, kedy Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FIIT STU) organizovala celoslovenskú akciu Girl’s Day.

Do projektu sa mohli dobrovoľne zapojiť všetky domáce aj medzinárodné IT spoločnosti s cieľom priblížiť dievčatám vo veku od 14 do 18 rokov prácu vo svete informačných technológií. Organizátori chceli aj týmto spôsobom ukázať stredoškoláčkam, že práca v IT firme môže byť zaujímavá aj pre ženy, a že aj v tomto svete môžu nájsť uplatnenie a sebarealizáciu. FIIT STU si od toho sľubuje zvýšenie záujmu dievčat o štúdium informatiky.

Foto: QBSW, a.s.

Spoločnosť QBSW, a.s., ktorá sa zaoberá vývojom softvéru na mieru pre organizácie verejnej aj súkromnej sféry na Slovensku aj v zahraničí, v tento deň „prijala do zamestnania“ šesť študentiek. Dievčatá sa tak na jedno dopoludnie stali súčasťou tímu, ktorý podporuje a rozvíja informačné systémy slovenskej a srbskej Štátnej pokladnice, tvorí a spravuje populárne mobilné aplikácie pre verejnosť ako napr. City Monitor, Krížovky či Pexeso, alebo firemné aplikácie pre klientov ako Allianz – Slovenská poisťovňa, PPC Team, Mercedes, Cetelem, Váhostav a Transpetrol.

Foto: QBSW, a.s.

Študentky sa stretli aj s IT zamestnankyňami spoločnosti a spolu si prešli zadanie pokrývajúce celý životný cyklus tvorby softvérového riešenia od analýzy problému, cez návrh jeho riešenia a implementáciu až po záverečné testovanie. Informatičky z QBSW, a.s. im nielen vysvetlili, aké nástroje sa používajú v jednotlivých fázach vývoja informačného systému, ale ponúkli aj mnoho cenných rád a tipov, ako sa stať úspešnými programátorkami, analytičkami, či testerkami.

„Tešíme sa, že sme sa mohli zapojiť do tohto zaujímavého podujatia, ktoré zvýši záujem o odvetvie informačných technológií aj medzi mladými ženami. IT odborníkov je dlhodobo nedostatok, preto vítame iniciatívu organizátorov šíriť povedomie o IT sektore „, poznamenal Ing. Martin Hrnko, MBA, generálny riaditeľ QBSW, a.s.

Samotné dievčatá boli z dňa stráveného v spoločnosti QBSW, a.s. nadšené. „Práca s počítačom ma veľmi baví a myslím si, že IT je veľmi perspektívny odbor. Chcela by som sa v budúcnosti venovať počítačovej grafike a tvorbe webových stránok, preto som sa prihlásila na Girl’s Day a neľutujem,” povedala na záver dňa jedna zo študentiek, Laura.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať