Ukrajina a Slovensko sa dohodli na reverznom toku plynu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA

BRATISLAVA 26. apríla (WEBNOVINY) – Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, a ukrajinská firma Ukrtransgaz sa po viacerých rokovaniach dohodli na podpise memoranda o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Malý reverz je najlepším riešením

Náš východný sused nateraz súhlasil s návrhom slovenskej strany využiť na spätný chod dodávok plynu plynovod, ktorý spája slovenské Vojany s ukrajinským Užhorodom.

„Rokovali sme v Kyjeve s partnermi z Naftogazu a Ukrtransgazu o technických aspektoch reverzných dodávok plynu. Opakovane sme poukázali na fakt, že využitie plynovodu Vojany-Užhorod, takzvaný malý reverz, je v danej chvíli najlepším možným riešením z technického, z časového aj z právneho hľadiska,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan s tým, že podpis memoranda sa definitívne uskutoční v pondelok.

Eustream svojmu ukrajinskému partnerovi sľúbil, že v nasledujúcich týždňoch v expresnom režime preverí technické možnosti prepravy plynu cez plynovod Vojany. „Chceme urýchliť spustenie reverzného toku na Ukrajinu a zvýšiť pôvodne plánovaný objem dodávok,“ konštatoval Chuguryan.

Hrozilo porušenie zmluvy s Gazpromom

O spätných dodávkach plynu zo Slovenska na Ukrajinu sa hovorí už viac ako rok. Rokovania o tomto projekte nabrali na intenzite v ostatných týždňoch po tom, čo Rusko zvýšilo cenu zemného plynu pre Ukrajinu. Rokovania medzi ukrajinskou a slovenskou stranou však brzdili rozdielne názory oboch strán, ako realizovať reverzný chod dodávok plynu.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Slovenská strana presadzovala spomínaný vojanský variant, prostredníctvom ktorého by Ukrajina mohla získať ročne desať miliárd metrov kubických plynu. Ukrajine sa to však málilo a navrhovala, aby sa využila voľná kapacita v súčasnosti využívaných štyroch plynovodov, ktorými prúdi plyn z Ukrajiny na Slovensko.

Pri tejto alternatíve však reálne hrozilo porušenie zmluvných záväzkov s tretími stranami, hlavne s Gazpromom. To Slovensko nechcelo dopustiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vahram Chuguryan
Firmy a inštitúcie EustreamGazpromNaftogaz