Slovensko si už môže podľa Kažimíra požičať peniaze bez obáv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 27. apríla (WEBNOVINY) – Slovensko stlačilo schodok verejných financií na úroveň 2,77 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aprílovej notifikácie deficitu a dlhu európskym štatistickým úradom Eurostat.

Stabilita krajiny

Ako v nedeľu povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v relácii RTVS O 5 minút 12, Slovensko ukončilo jednu etapu ozdravovania verejných financií. „Ak hovoríme o vystúpení z procedúry nadmerného deficitu, musíme počkať ešte šesť týždňov, počkáme si na jarnú prognózu Európskej komisie, ktorá bude publikovaná 5. mája. Slovensko sa ocitlo medzi štyrmi krajinami, ktoré by mali opustiť túto procedúru,“ povedal Kažimír, podľa ktorého tento výsledok znamená, že si môžeme požičať peniaze bez obavy, zahraniční investori majú signál o stabilite krajiny a pre domácnosti to znamená, že sa nebudú zdražovať ich pôžičky či úver.

Ako tiež povedal Kažimír, dnes nevieme povedať, ako budú vyzerať čísla na jeseň tohto roku. To sa ukáže až po jesennej notifikácii deficitu a dlhu, keď sa už má brať do úvahy nová metodika ESA10.

Rekordný dlh

Ako povedal v relácii predseda KDH Ján Figeľ, vláda by mala prijímať systémové a dlhodobé opatrenia. „Spôsob, akým bolo dosiahnuté deficitné saldo, by mal byť lepší, malo by ozdravovať podstatne a nie, že o pol roka sa dostaneme mimo trojpercentného pásma,“ povedal Figeľ a pripomenul, že Slovensko má rekordný dlh, ktorý prekročil 55 percent HDP.

„Je to približne 7 500 eur na obyvateľa či 22 500 eur na domácnosť. Znamená to, že sa spúšťajú sankcie vo forme škrtov a zákazov pre budúci rok 2015 v štátnom rozpočte, ako aj rozpočtoch regionálnych samospráv,“ povedal Figeľ s tým, že verejný dlh bol pred šiestimi rokmi polovičný a tempo zadlžovania je kritické. Pre Figeľa je kritická najmä vysoká nezamestnanosť.

Zníženie DPH

Kazimir
Foto: SITA/Ján Slovák

Ako povedal v RTVS, ak nebude viac práce, nebudú mať rodiny príjmy, ťažko sa bude konsolidovať aj celoštátne číslo. Podľa Figeľa jednou z možností systémového opatrenia je znížiť DPH.

Redukovaná sadzba DPH by sa mohla podľa neho týkať napríklad liekov, kníh, potravín či ubytovacích služieb pre podporu cestovného ruchu.

Kažimír povedal, že atmosféra v krajine po piatich rokoch krízy nie je dobrá z hľadiska trhu práce, ochoty investovať či ochoty míňať peniaze.

Minister nesúhlasí s tým, že úroveň deficitu dosiahli jednorazovými opatreniami. „Rok 2013 je spojený so zásadným znížením štrukturálneho deficitu. To je skutočný deficit, ktorý klesol v roku 2013 z 3,8 percenta na 1,9 percenta,“ povedal Kažimír, podľa ktorého sa to môže stať iba vtedy, keď sú opatrenia štrukturálne a trvalo udržateľné. Dodal, že dnes evidovaná nezamestnanosť je nižšia ako nezamestnanosť v roku 2012, keď prebrali vládu.

Ambícia vlády

Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko uviedol, že deficit 2,77 percenta HDP považuje za úspech vlády. Dodal, že ukončenie procedúry je dôležité z mnohých dôvodov, ovplyvňuje reputáciu krajiny, má vplyv na rating. Ovplyvňuje aj cenu, za ktorú dokáže Slovensko refinancovať svoj dlh.

Na dobré hospodárenie miest a obcí mali vplyv predovšetkým úspory v kapitálových výdavkoch, neinvestuje sa napríklad do rekonštrukcie ciest. Šramko zároveň upozornil, že sme dostatočne nečerpali eurofondy a aj s tým je spojená úspora. „Ak je ambícia vlády dočerpať eurofondy, znamená to zvýšené výdavky,“ povedal Šramko.

Rezervy v čerpaní eurofondov

Dodal, že ak dlh prekročí 55 percent, vláda musí prijať opatrenia, ktoré by mali zastaviť rast dlhu. Zásadné opatrenia sú, že od polovice mája musí viazať tri percentá z výdavkov. Druhé zásadné opatrenie je, že pre rok 2015 musí vláda predložiť rozpočet, v ktorom nebudú rásť výdavky. To isté sa týka miest a obcí.

Kažimír priznal, že Slovensko má rezervy v čerpaní eurofondov. Ako uviedol, je to komplex problémov, ktoré sa týkajú aj našej administratívy či spôsobu verejného obstarávania. „Hlavný problém je, že ak nenaštartujete celé programovacie obdobie zavčasu a správne, stretávate tieto problémy z roka na rok. Aj cez tri vlády. Pripravujeme ďalšie obdobie a to je obrovský záväzok. Musíme v tomto roku začať zavčasu, podpíšeme partnerskú dohodu. Musíme si vyjasniť operačné problémy,“ povedal Kažimír.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠramkoJán FigeľPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR