Poslanec Beblavý navrhuje 300-eurový minimálny dôchodok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dochodca
Foto: SITA

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Minimálny dôchodok pre dôchodcov navrhuje zaviesť v novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Ľudia, ktorí boli dôchodkovo poistení aspoň 40 rokov, by podľa Beblavého mali poberať minimálne 300 eur (jednotlivec) alebo 500 eur (dvojica).

„Návrh zákona reaguje na právny stav účinný od 1. januára 2014 po prijatí nového zákona o hmotnej núdzi. Po jeho prijatí sa v praxi ako jeden z najvypuklejších problémov ukázalo, že napríklad dôchodcovia musia pre získanie všetkých typov pomoci v hmotnej núdzi, na ktoré majú nárok, vyvinúť pomerne rozsiahlu aktivitu.

Novelou sa odstránia problémy

Médiá, ako aj predkladateľ v tejto súvislosti zaregistrovali individuálne prípady dôchodcov, ktorí túto aktivitu vzhľadom na svoju sociálnu situáciu ani neboli schopní vyvinúť,“ argumentuje Beblavý.

Ako príklad uvádza dôchodcov bývajúcich v dome darovanom svojim deťom. Pre získanie príspevku na bývanie si museli zriadiť na nehnuteľnosť vecné bremeno, s čím sa spájali správne poplatky a často aj náklady na právnu pomoc.

Ak musel dôchodca pre získanie príspevku na bývanie obetovať napríklad tretinu svojich mesačných nákladov, je pochopiteľné, ak od jeho získania upustil – pretože by v danom mesiaci nemal dostatok finančných prostriedkov na zabezpečenie ďalších nevyhnutných nákladov, vysvetlil Beblavý.

„Zavedením inštitútu minimálneho dôchodku sa podobné problémy odstránia, pretože dôchodca, ktorý získal obdobie dôchodkového poistenia aspoň 40 rokov, bude mať nárok na stabilný príjem bez nutnosti ďalšej aktivity smerom k štátu. Vo vzťahu k dôchodcom s nižším obdobím dôchodkového poistenia to bude platiť proporcionálne,“ poznamenal nezaradený poslanec.

Princíp solidarity

Podstata návrhu tak podľa jeho slov tkvie v tom, že všetky formy hmotnej núdze, na ktoré majú dôchodcovia nárok už dnes, sa pre nich zhromaždia vo forme minimálneho dôchodku. „Hlavným rozdielom oproti dnešnému stavu je, že dôchodcovia nebudú nútení obiehať úrady,“ uzavrel Beblavý.

Novela stavia na predpoklade ústretovosti štátu smerom k najstarším členom spoločnosti, ako aj na princípe solidarity, vyplývajúcom okrem iného aj z Charty základných práv Európskej únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky