Zo Slovenska potečie plyn na Ukrajinu, podpísali memorandum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plynovodom z Vojan potečie plyn na Ukrajiny
Potrubie plynovodu Vojany - Užhorod. Foto: archívne, SITA/Štefan Madaras

BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) – Spoločnosti Eustream a Ukrtransgaz podpísali v pondelok memorandum o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu. Na podpise memoranda sa zúčastnili aj premiér Robert Fico a šéf Európskej komisie José Manuel Barroso.

Verím, že všetky kroky, ktoré boli v memorande dohodnuté sa v krátkom čase aj naplnia,“ povedal Fico. „Toto memorandum je aj o úsilí diverzifikovať dodávky plynu v Európe. Posilní sa bezpečnosť Európskej únie,“ konštatoval v pondelok v Bratislave Barroso.

Obrazom: Plynovodom z Vojan potečie plyn na Ukrajinu

10 miliárd metrov kubických plynu

Plyn zo Slovenska na Ukrajinu sa dostane vďaka modernizácii v súčasnosti nevyužívaného plynovodu, ktorý spája Vojany s Užhorodom. Už v tomto roku by sa mohlo začať so spätnými dodávkami plynu. Ročne by sa mohlo vďaka tomuto plynovodu dopraviť na Ukrajinu do 10 miliárd metrov kubických plynu. Do projektu treba ešte investovať zhruba 20 mil. eur.

Projekt si vyžiada malé technické úpravy, ktoré bude realizovať spoločnosť Eustream. Pokiaľ ide o otázky týkajúce sa finančných záležitostí, ide o štandardnú operáciu dodávok plynu so všetkými platbami, so všetkým čo s tým súvisí,“ uviedol Fico.

V tomto ohľade je dôležité, aby Ukrajina dosiahla urýchlene pokrok pri zjednocovaní svojho právneho a regulačného rámca s energetickou legislatívou EÚ. To zvýši dôveru investorov a pomôže krajine modernizovať svoj energetický sektor,“ vyhlásil eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger.

Ukrajina navrhovala iné riešenie

O spätných dodávkach plynu zo Slovenska na Ukrajinu sa hovorí už viac ako rok. Rokovania o tomto projekte nabrali na intenzite v ostatných týždňoch po tom, čo Rusko zvýšilo cenu zemného plynu pre Ukrajinu.

Rokovania medzi ukrajinskou a slovenskou stranou však brzdili rozdielne názory oboch strán, ako realizovať reverzný chod dodávok plynu.

Slovenská strana presadzovala spomínaný vojanský variant. Ukrajina navrhovala, aby sa využila voľná kapacita v súčasnosti využívaných štyroch plynovodov, ktorými prúdi plyn z Ukrajiny na Slovensko. Pri tejto alternatíve však reálne hrozilo porušenie zmluvných záväzkov s tretími stranami, hlavne s Gazpromom. To Slovensko nechcelo dopustiť.

Kyjev chce, aby sa cenou plynu zaoberal súd v Štokholme

Ukrajina je pripravená platiť firme Gazprom za plyn 268 USD za tisíc kubických metrov a rýchlo splatí svoj dlh v sume 2,2 mld. USD, ak s tým bude ruská štátom kontrolovaná spoločnosť súhlasiť. Povedal to v pondelok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Premiér ďalej na brífingu informoval, že ukrajinská vláda a štátna spoločnosť Naftogaz začali kroky smerujúce k tomu, aby sa medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme zaoberal problémom prehnane zvýšenej ceny plynu pre Ukrajinu zo strany Gazpromu. Ruská strana podľa Jaceňuka má 30 dní na to, aby odpovedala na návrhy Kyjeva. „Ak sa do 30 dní nedospeje k dohode…obrátime sa na súd, aby riešil spor s ruským monopolom Gazprom,“ uviedol Jaceňuk.

Hovorca spoločnosti Gazprom v pondelok uviedol, že export plynu do Európy cez Ukrajinu zostáva stabilný. Ruský prezident Vladimir Putin 17. apríla vyhlásil, že Moskva dáva Kyjevu mesiac na to, aby začal splácať svoj dlh za dodávky plynu. Putin varoval, že ak by Rusko obmedzilo dodávky na Ukrajinu pre neplatenie zo strany Kyjeva, mohlo by to ovplyvniť prepravu do európskych krajín. Rusko pokrýva približne 30 % spotreby plynu v Európe, pričom zhruba polovica dodávok prechádza cez Ukrajinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij JaceňukGünther OettingerJosé Manuel BarrosoRobert FicoVladimir Putin
Firmy a inštitúcie EustreamGazprom