Rusko a Únia budú s Ukrajinou rokovať o jej dlhu za plyn

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Ukrajine hrozí plynová kríza. Foto: SITA/AP

MOSKVA 29. apríla (WEBNOVINY) – Ruský minister pre energetiku Alexander Novak a európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger sa predbežne dohodli na trojstranných rokovaniach o ukrajinskom dlhu za plyn voči Rusku. Tieto rokovania sa uskutočnia 2. mája medzi zástupcami Ruska, Ukrajiny a Európskej únie.

„Stretnutie je naplánované na 2. mája a uskutoční sa vo Varšave,“ uviedlo ruské ministerstvo pre energetiku. Predstavitelia tohto rezortu očakávajú, že ukrajinskí partneri čoskoro potvrdia svoju účasť.

Ruský export plynu do Európy cez Ukrajinu zostal v utorok stabilný. Uviedol to hovorca spoločnosti Gazprom.

Dlh Ukrajiny za ruský plyn po započítaní aprílových dodávok vzrastie na 3,5 mld. USD zo súčasnej úrovne 2,2 mld. USD. Informoval o tom v stredu ruský plynárenský gigant Gazprom. Dlh ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz k 30. aprílu podľa predbežných odhadov predstavuje 3,492 mld. USD, uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ruský premiér Vladimir Putin 17. apríla vyhlásil, že Moskva dáva Kyjevu mesiac na to, aby začal splácať svoj dlh za dodávky plynu. Rusko začiatkom tohto mesiaca zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 % na 485 USD za tisíc kubických metrov. Putin varoval, že ak by Rusko obmedzilo dodávky na Ukrajinu pre neplatenie zo strany Kyjeva, mohlo by to ovplyvniť prepravu do európskych krajín. Rusko pokrýva približne 30 % spotreby plynu v Európe, pričom zhruba polovica dodávok prechádza cez Ukrajinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Günther OettingerVladimir Putin