Vláda podľa KDH nerieši nezamestnanosť, iba čaruje s číslami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 30. apríla (WEBNOVINY) – Vláda by sa namiesto „čarovania“ so štatistikami mala zamerať na skutočné problémy zamestnávateľov, ktoré bránia v znižovaní nezamestnanosti. Tvrdí to predseda opozičného KDH Ján Figeľ. „Životná úroveň ľudí a rodín sa zhoršuje a vláda neprináša žiadne riešenia. Zmeny metodiky, kupovanie pracovných miest cez investičné stimuly, či preplácanie miezd prostriedkami z eurofondov nie sú riešenia,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Čarovanie so štatistikami

Ak vláda podľa Figeľa riešenia nemá, mala by podľa Figeľa prestať odmietať návrhy opozície. Spomenul pritom návrhy zákonov o rodinnom podnikaní, zákon o ochrane subdodávateľov, odvodové prázdniny pre absolventov a dlhodobo nezamestnaných alebo viac praxe na školách.

Kabinet Roberta Fica podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka doteraz riešil nezamestnanosť umelými zmenami metodiky, „čarovaním“ so štatistikami a kupovaním pracovných miest. Momentálne sa z eurofondov preplácajú podnikateľom pri zamestnaní mladého človeka odvody aj so mzdou do výšky minimálnej mzdy.

Stará metodika

Tento rok podľa Moravčíka vláda na takéto pracovné miesta vynaložila 50 mil. eur. Múdrejšie by podľa neho bolo, keby sa táto suma využívala iba na preplácanie odvodov zamestnávateľov, čo by umožnilo zamestnať až štvornásobne viac ľudí.

KDH však tvrdí, že vláda napriek týmto zdrojom z eurofondov nedokáže v skutočnosti nezamestnanosť znižovať. Za marec síce vykazuje ústredie práce nezamestnanosť na úrovni 13,28 %, v skutočnosti po očistení o dočasné pracovné miesta vytvorené z eurofondov a použitím starej metodiky, ktorá zohľadňuje aj nezamestnaných súčasne považovaných za nedisponibilných, predstavovala podľa experta KDH pre oblasť sociálnych vecí Jána Kmeťa nezamestnanosť v marci 14,2 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieVláda SR