Obama s Merkelovou ohlásili ďalšie sankcie voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama, Angela Merkelová
Zľava: Nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Barack Obama na spoločnej tlačovej konferencii vyjadrili nádej, že nové sankcie voči Rusku nebudú potrebné. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 2. mája (WEBNOVINY) – Prezident USA Barack Obama v piatok po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že v prípade pokračovania destabilizácie Ukrajiny sa obe krajiny chystajú zaviesť sankcie voči ruským ekonomickým sektorom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na spoločnej tlačovej konferencii vo Washingtone vyjadril nádej, že takýto krok nebude potrebný, na druhej strane však Američania podľa neho „nebudú mať na výber“, ak by konanie Rusov ohrozovalo prezidentské voľby na Ukrajine naplánované na 25. mája. Merkelová potvrdila, že v takom prípade by boli „ďalšie sankcie neodvratné“. Obama sa tiež vyjadril, že jeho ruského náprotivka Vladimira Putina „je treba odradiť od jeho terajšieho smerovania“.

Merkelová nepreferuje sektorové sankcie

Doterajšie Sankcie USA voči Rusku v súvislosti s Ukrajinou majú podobu finančných a cestovných obmedzení pre konkrétnych jednotlivcov a subjekty, ale taktiež zastavenia vývozu amerických moderných technológií využiteľných na vojenské účely.

Postihovanie celých sektorov hospodárstva, akým je napríklad energetika, by mohlo uškodiť spojencom v Európe, ktorí obchodujú s Ruskom, čo sa týka i Nemecka. Merkelová podľa vlastných slov takzvané sektorové sankcie nepreferuje, napriek tomu ich je však pripravená zaviesť. Presnejšiu podobu chystaných opatrení ani jeden z lídrov neprezradil.

Spojené štáty obviňujú Rusko z nezáujmu znižovať napätie na východe Ukrajiny, kde operujú ozbrojení proruskí separatisti, ako sa zaviazalo v nedávnej dohode s Kyjevom, Washingtonom a EÚ. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov zavádzanie sankcií voči Moskve v pondelok označil za „oživovanie starej metódy obmedzovania normálnej spolupráce z časov studenej vojny“.

Revízia podmienok záchranného programu

Ak Ukrajina stratí územia na východe, Medzinárodný menový fond (MMF) bude musieť upraviť podobu záchranného programu v hodnote 17 miliárd USD. Takáto situácia si pravdepodobne vyžiada dodatočné financovanie Ukrajiny. Vo štvrtok na to upozornili predstavitelia MMF.

Promo Podnikám.sk spotrebitelia
Foto: Webnoviny.sk

K revízii podmienok záchranného programu by mohlo prispieť aj zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusko je totiž pre Kyjev hlavným exportným trhom. „Ak vláda stratí efektívnu kontrolu nad východom krajiny, program budeme musieť pozmeniť,“ uviedol MMF.

MMF v stredu schválil program pomoci pre Ukrajinu v hodnote 17 miliárd USD. Tento program má krajine pomôcť zotaviť sa po nepokojoch v predchádzajúcich mesiacoch. Táto pomoc odomkne aj ďalšiu pomoc pre Ukrajinu od iných veriteľov v hodnote 15 miliárd USD.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond