Ján Počiatek odvolal šéfku Národnej diaľničnej spoločnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jan pociatek
Minister dopravy Ján Počiatek. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 2. mája (WEBNOVINY) – Minister dopravy Ján Počiatek odvolal podpredsedníčku predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) Viktóriu Chomovú. Ako investičná riaditeľka zodpovedala za prípravu a výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest.

Posilnenie tímu ministerstva

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že na základe rozhodnutia ministra už nebude zastávať pozíciu investičnej riaditeľky NDS. „Pani Chomová posilní tím ministerstva dopravy, kde budú jej odborné schopnosti využité pri práci s infraštruktúrnymi projektmi financovanými z eurofondov,“ informoval v piatok agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa.

Chomová má ako projektantka v sekcii pre využívanie zdrojov Európskej únie zodpovedať za projekty cestnej infraštruktúry v novom programovom období 2014 až 2020. „Do vymenovania nového investičného riaditeľa je funkciou dočasne poverený riaditeľ úseku spoplatnenia a IT a člen predstavenstva NDS Milan Rác,“ dodal hovorca.

Vyšetrovanie tragédie

Úseky diaľnice D1 Jánovce – Jablonov
Foto: SITA

Ministerstvo sa nevyjadrilo k otázke, či odvolanie investičnej riaditeľky NDS môže súvisieť s vyšetrovaním príčin tragédie pri Kurimanoch v novembri 2012.

Počas stavby mosta na prvom úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov neďaleko obcí Kurimany a Iliašovce pri betonáži povolila podperná konštrukcia mosta, pričom zahynuli štyria robotníci a dvanásti sa ťažko zranili.

Okrem toho sa predlžuje uzavretie troch bežiacich diaľničných tendrov, pričom súťaž na stavbu úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala, ktorého súčasťou bude tunel Višňové, trvá už takmer dva a pol roka. Na skončenie čakajú aj tendre na stavbu úsekov D3 Žilina, Strážov – Brodno a R2 Zvolen, východ – Pstruša.

„Minister dopravy sa vysmieva do tváre pozostalým po obetiach tragickej udalosti pádu mosta v Kurimanoch,“ zareagoval na rozhodnutie Počiatka o Chomovej riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej. Bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej pre dopravu a exposlanec NR SR za SDKÚ-DS má výhrady k tomu, „keď osoba, ktorá je podľa všetkých verejne dostupných informácií údajne spoluzodpovedná za to, že most v čase jeho pádu dozorovali osoby, ktoré na to nemali oprávnenia, a keď ako investičná riaditeľka priamo zodpovedala za výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest vrátane všetkých termínov, ktoré neboli dodržané, bude nakoniec povýšená prácou na ministerstve“.

NDS sa podľa jej hovorcu Marcela Jánošíka k odvolaniu Chomovej nechcela vyjadriť. Ministerstvo dopravy začiatkom tohto týždňa tvrdilo, že pre výstavbu diaľnic nechystá personálne výmeny.

Chomová sa stala investičnou riaditeľkou a členkou predstavenstva NDS 14. februára 2011, pričom post podpredsedníčky predstavenstva začala vykonávať od augusta 2012. Pred príchodom do NDS pôsobila ako členka predstavenstva a riaditeľka divízie Bratislava I v konzultačno-projektovej spoločnosti Dopravoprojekt, a.s.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján PočiatekOndrej Matej
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SRNDS Národná diaľničná spoločnosť