Vysoké Tatry ubytovali najviac turistov od vzniku Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tatry, TANAP
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 8. mája (WEBNOVINY) – Vlani sa vo Vysokých Tatrách ubytovalo najviac návštevníkov od vzniku Slovenskej republiky. Ubytovalo sa 517 853 návštevníkov. So situáciou spred roku 1993 alebo 1989 je to však podľa Petra Chudého zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry neporovnateľné.

Zrušili sa odborárske rekreácie, výrazne sa znížil kúpeľný cestovný ruch,“ uviedol. Ako príklad uvádza Štrbské Pleso, kde bolo kedysi okolo 700 kúpeľných lôžok, dnes nie sú žiadne. V minulosti boli Vysoké Tatry takmer „non-stop“ plné návštevníkov. Dnes je vo Vysokých Tatrách výrazná letná a zimná sezóna. Obdobie medzi sezónami sa snažia hotelieri vyplniť školskými výletmi či seniorskými pobytmi.

Zo zahraničia bolo najviac Čechov

Za posledných päť rokov sa vo Vysokých Tatrách posilnil význam domáceho cestovného ruchu. Počet návštevníkov zo Slovenska vzrástol o 21,3 %, počet zahraničných návštevníkov o 3,5 %. Zo zahraničných návštevníkov tvorili v roku 2013 najväčšiu skupinu turisti z Českej republiky.

Nasledovali Poliaci, Ukrajinci, Juhokórejčania, Nemci a Maďari. Kým v prípade Čechov, Juhokórejčanov či Ukrajincov ich počet za posledných päť rokov vzrástol, počet ubytovaných návštevníkov z Poľska ešte nedosiahol úroveň predkrízového roku 2008. Peter Chudý vidí za tým kampaň na poľskej strane spojenú s rôznymi výhodami pre Poliakov od štátu, ktorí strávia dovolenku doma. „Poliaci sa ubytujú a stravujú doma. K nám chodia len na jednodňové výlety,“ povedal Chudý.

Na to zareagovali aj niektorí poľskí dopravcovia, ktorí zriadili linky do popradského akvaparku či na Štrbské Pleso. Počet ubytovaných návštevníkov z Poľska nedosahoval vlani ani tri štvrtiny z návštevnosti roku 2008. Napriek tomu Poliaci tvorili v roku 2013 tretiu najväčšiu skupinu ubytovaných návštevníkov vo Vysokých Tatrách.

Postupný nárast hostí z Nemecka a Maďarska

Výrazne za posledných päť rokov vzrástol počet ukrajinských návštevníkov, ktorí sú už na štvrtom mieste. Rizikom je podľa Chudého momentálne situácia na Ukrajine, ktorá sa môže odraziť v nižšej návštevnosti vo Vysokých Tatrách v tomto roku. Určitou náhradou by podľa neho mohli byť marketingové aktivity na trhu pobaltských krajín. K zvýšeniu návštevnosti z tejto oblasti by mohla prispieť nová letecká linka medzi Popradom a Rigou od najbližšej zimy.

Pozitívnym trendom je postupný, už trojročný nárast počtu hostí z Nemecka i Maďarska. „Pri tomto trende sa môžu za pár rokov dostať na čísla, ktoré ich návštevnosť dosahovala v roku 2008,“ dodal Chudý. Lepšie sú na tom návštevníci z Nemecka, ktorých počty by mohli už v tomto roku presiahnuť úroveň z roku 2008.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Chudý