Namiesto Rusov chce plyn do Európy dodávať ich spojenec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Ukrajine hrozí plynová kríza. Foto: SITA/AP

TEHERÁN 6. mája (WEBNOVINY) – Iránska vláda má záujem o dodávanie zemného plynu do Európy, ak by krajiny kontinentu mali o jeho surovinu záujem. Vyjadril sa tak cez víkend iránsky minister pre ropu Bidžán Zanganíh, ktorého slová v pondelok zverejnili britské médiá.

Na ropu a plyn bohatá krajina by tak v prípade zastavenia dodávok dôležitých surovín z Ruska mohla výrazne vstúpiť na európsky trh, čo podľa ministra bolo „vždy“ cieľom islamskej republiky. Zároveň dodal, že by mohlo ísť o „veľké množstvá plynu“.

Dodávky plynu do Európy chce Rusku vyfúknuť jeho spojenec

Dominantným dodávateľom plynu na starý kontinent je dlhodobo Rusko, úzky spojenec Iránu. Moskva sa však opätovne vyhráža zastavením dodávok pre nezaplatené ukrajinské dlhy a stupňujúce sa sankcie zo strany EÚ.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Iránu nahráva aj nedávno dosiahnutá dohoda o obmedzení obchodných sankcií uvalených na Teherán medzinárodným spoločenstvom pre jeho sporný jadrový program.

Pokrok dosiahnutý v rokovaniach by mohol Irán vrátiť do pozície veľkého vývozcu surovín disponujúceho druhými najväčším zásobami zemného plynu na svete, hneď po Rusku, píše portál britského denníka Daily Telegraph.

Bridlicový plyn by mohol znížiť závislosť na ruskom plyne

Európske krajiny by mali začať s produkciou bridlicového plynu ak dúfajú, že znížia svoju závislosť od ruského plynu. V pondelok to uviedol britský minister energetiky Michael Fallon.

„Existuje množstvo európskych krajín, ktoré sú extrémne závislé na ruskom plyne,“ povedal s tým, že Európa musí túto závislosť znížiť tým, že diverzifikuje zdroje dodávok plynu. Podľa jeho slov by tak Európa mohla urobiť aspoň v oblasti vlastných zdrojov výroby bridlicového plynu.

„Dúfam, že do piatich rokov budeme vo fáze výroby,“ povedal Fallon. Podľa jeho slov už spoločnosti ako Total, Centrica a GDF Suez prejavili záujem o bridlicový plyn z Veľkej Británie.

Európa uvalila na niektorých ruských jednotlivcov obmedzené sankcie vzhľadom na ruskú anexiu Krymu. Tvrdšie sankcie však pravdepodobne neprichádzajú do úvahy práve vzhľadom na veľkú závislosť Európy na ruskom plyne.

Krajiny G7 chcú zabrániť Putinovi využívať plyn ako zbraň

Proces na zníženie závislosti ekonomicky najrozvinutejších krajín na ruskom plyne sa začal. Jeho cieľom je zabrániť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi používať to ako zbraň, povedal britský minister pre energetiku a klimatické zmeny Edward Davey v utorok v Ríme na zasadnutí krajín G7, ktoré diskutovali o energetickej bezpečnosti.

„Urobili sme strategické rozhodnutie a budeme sa pozerať na použitie ruského plynu ako na zbraň. Putin prekročil čiaru,“ povedal Davey na okraji stretnutia v Ríme. „Bude treba nejaký čas na zníženie našej závislosti na Rusku, no dôležitý proces sa začal…Musíme odzbrojiť ruskú energetickú zbraň znížením našej závislosti.“

Podľa Daveyho sa skupina energetických ministrov Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Veľkej Británie a USA dohodla odpovedať na spor okolo Ukrajiny jednotne a rozhodne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať