Moskva žiada od Ukrajiny za plyn platby vopred

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemny plyn
ilustračné foto Foto: SITA/AP

MOSKVA 9. mája (WEBNOVINY) – Ukrajina vo štvrtok odmietla požiadavku Ruska, aby s účinnosťou od 1. júna platila za dodávky plynu vopred.

Ruský plynárenský gigant Gazprom predtým informoval, že aprílové dodávky Ukrajina neuhradila a celkový dlh Kyjeva za ruský plyn vzrástol o 3,51 mld. USD.

Ruské ministerstvo energetiky konštatovalo, že nesplnenie záväzkov v lehote splatnosti vedie automaticky k prechodu na platby za dodávky plynu vopred s účinnosťou od 1. júna.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Pri cene zhruba 480 USD za tisíc kubických metrov nemôžme platiť vopred,“ uviedol vo štvrtok ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan, ktorého citoval spravodajský portál bbc.com. Do apríla platil Kyjev za tisíc kubických metrov ruského plynu 268,50 USD.

Podľa ruského ministerstva energetiky Gazprom pošle predbežný účet za jún pred 16. májom a bude dodávať plyn v objemoch odzrkadľujúcich platby, ktoré dostane do 31. mája.

Ukrajina tento týždeň dostala prvú tranžu v sume zhruba 3,2 mld. USD v rámci programu pomoci zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) v objeme 17 mld. USD.

Moskva dúfa, že tieto peniaze sa použijú na zaplatenie dlhu za plyn. Ukrajina chce zmeniť podmienky kontraktu z roku 2009, na základe ktorých nakupuje určený objem plynu, či ho potrebuje alebo nie, pričom cena 485,50 USD za tisíc kubických metrov je najvyššia v Európe.

(1 EUR = 1,3953 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať