Desať dôvodov prečo je Slovensku v Európskej únii lepšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Europska unia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. mája (WEBNOVINY) – Členstvo Slovenska v Európskej únii prinieslo Slovensko oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Európska únia sa stala pevnou súčasťou našich každodenných životov, bez ohľadu na to, či si to uvedomujeme alebo nie.

Únia nám prináša vplyv, práva a príležitosti, ktoré by sme inak nemali. Je len na Slovensku a na jeho občanoch, aby sme všetky možnosti, ktoré nám Únia prináša vedeli aj využiť.

A aké sú hlavné prínosy?

1. Vstup do EÚ Slovensko pevne ukotvil v rodine vyspelých a demokratických krajín Európy. Zlepšilo sa jeho postavenie a váha na medzinárodnej scéne. Začlenenie sa do EÚ nám prinieslo viac stability a bezpečnosti. Slovensko sa ako plnoprávny partner zúčastňuje pri rozhodovaní o závažných otázkach, ktoré ovplyvňujú vývoj v EÚ, ako aj na celom svete. Práve kvôli vstupu do EÚ Slovensko prijalo zásadné politické, ekonomické, sociálne a administratívne reformy, ktoré zmodernizovali krajinu a prispeli k jej rastu. Spoločná európska legislatíva poskytuje Slovákom väčšiu právnu istotu, silnejšiu garanciu dodržiavania základných ľudských práv a ochranu spotrebiteľských práv.

2. Slováci majú v EÚ viacej slobody. Môžu voľne cestovať, pracovať, študovať a podnikať v celej Európskej únii. Už nás nerozdeľujú hranice, ale spájajú spoločné záujmy, priateľstvá a hodnoty. Voľný pohyb EÚ nielen umožňuje, ale aj podporuje. Počas relatívne krátkeho obdobia členstva Slovenska v EÚ sa mnohým Slovákom (podnikateľom, pedagógom, umelcom, vedcom, a ďalším osobnostiam) podarilo úspešne sa presadiť v zahraničí a šíriť dobré meno Slovenska v rámci Únie.

3. Slovensko je súčasťou jednotného trhu, ktorý nám umožňuje bezproblémový export našich výrobkov. Slovenská ekonomika je postavená na exporte a približne 85% slovenského exportu ide práve na európske trhy. Vstup do EÚ Slovensku pomohol pritiahnuť zahraničné investície. Takmer 90% priamych zahraničných investícii pochádza z krajín EÚ. Zahraničné firmy priniesli so sebou aj špičkové technológie, ktoré nám pomohli podstatne zvýšiť produktivitu práce. Pre ľudí jednotný trh prináša širšiu ponuku výrobkov s lepšou kvalitou a cenou.

Vlajka europska unia
Foto: SITA/AP

4. Pre rozvoj Slovenska sú mimoriadne dôležité eurofondy. V súčasnosti 80% slovenských verejných investícií je spolufinancovaných z európskych fondov. Európsky rozpočet Slovensku prináša veľa možností na investície do regiónov, významnú podporu pre poľnohospodárov a rozvoj vidieka, finančné prostriedky na vedu, inovácie, vzdelávanie či ochranu životného prostredia. Celkový finančný balík je obrovský. V rokoch 2014-2020 Slovensko môže dostať z EÚ až 20,3 miliárd Eur pre svoj rozvoj. Len na kohéznu politiku pôjde približne 14 miliárd a na poľnohospodárstvo 4,6 miliárd. To je o dosť viac ako celoročný štátny rozpočet.

5. Slovensko zaznamenalo najväčší hospodársky rozmach práve po vstupe do EÚ. V rokoch 2004 -2008 bol hospodársky rast v priemere 7%, v roku 2007 dokonca viac ako 10%. Aj napriek kríze Slovensko patrí stále medzi rýchlejšie rastúce krajiny v EÚ a dobieha vyspelejšie krajiny. V roku bol hrubý domáci produkt na obyvateľa na úrovni 57% priemeru EÚ a v roku 2012 už bol na úrovni 76% európskeho priemeru. Európska podpora nám pomáha zvyšovať hospodársky rast a vytvárať nové pracovné miesta.

6. Už päť rokov platíme spoločnou európskou menou euro, ktoré nám prinieslo nižšiu infláciu, zníženie nákladov na bankové transakcie a možnosť platiť vo veľkej časti EÚ našou menou. Veľké výhody to prinieslo najmä podnikom, ktorým to odbúralo kurzové riziká, znížilo transakčné náklady, prinieslo väčšiu stabilitu a predvídateľnosť. Väčšina zahraničného obchodu Slovenska sa realizuje s krajinami Eurozóny a práve obchod s nimi zaznamenáva rýchlejší rast. Euro prinieslo Slovensku konkurenčnú výhodu v porovnaní s ostatnými krajinami V4. Práve spoločná mena euro je pre ľudí hmatateľným symbolom európskej identity a zjednotenej Európy.

Europ and unia and zastava
Foto: SITA/AP

7. Vďaka uplatňovaniu európskej legislatívy v oblasti životného prostredia a bezpečnosti sa na Slovensku podstatne zlepšila kvalita životného prostredia. Vzduch, ktorý dýchame je oveľa čistejší a aj kvalita vôd sa zlepšila. Vďaka rôznym opatreniam sa zvýšila aj bezpečnosť pri cestovaní. Tiež máme lepší systém varovania pred nebezpečnými výrobkami či potravinami. Slovensku pomáhajú aj prostriedky určené na pomoc pri prírodných katastrofách ako bola víchrica v Tatrách v roku 2004 či záplavy v roku 2010. Rozsiahlym škodám bránia aj projekty spolufinancované z EÚ ako napríklad protipovodňový systém v Bratislave.

8. Slovensko využíva aj viaceré celoeurópske programy. Veľmi dobrým príkladom je program študentských výmenných pobytov Erasmus, ktorý podporil už viac ako dvadsať tisíc slovenských študentov. Ďalšie podporné programy sú aj pre učiteľov a podnikateľov. Veľké možnosti na zapojenie sa do európskej spolupráce majú aj slovenské vedecké inštitúcie, univerzity a inovatívne podniky. Spoluprácu miest a regiónov podporuje program Európa pre občanov a pre umelcov a média otvára väčšie možnosti program Kreatívna Európa.

9. Lepšie sú chránené naše spotrebiteľské práva. Ak predávajúci nedodrží podmienky pri nákupe či cestovaní máme právo na odškodnenie. V rámci jednotného trhu máme jednotnú záruku dva roky. Dajú sa ľahšie porovnávať ceny výrobkov a zmluvy musia spĺňať európske štandardy. Európsky preukaz zdravotného poistenia nám dáva nárok na zdravotnú starostlivosť v krajinách EÚ.

10. Vstup do EÚ nám priniesol aj ďalšiu identitu. Okrem toho, že sme Slováci sme aj Európania a to nám garantuje nové práva a dáva nové možnosti. Môžeme aj aktívne vstupovať do tvorby európskych politík, či už účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu alebo vyjadrením svojho názoru v rôznych konzultáciách alebo zapojením sa do Európskej občianskej iniciatívy. Slováci vo svete môžu využívať aj konzulárnu ochranu iných štátov EÚ.

Autor: Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan Chrenek