Prešovskí vodiči MHD sú nespokojní, hrozia štrajkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mhd, kosice
Foto: SITA/Ivan Fleischer

PREŠOV 9. mája (WEBNOVINY) – Niektorí zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) vstúpili tento týždeň do štrajkovej pohotovosti. Vodiči mestskej hromadnej dopravy to deklarujú oznámením na prednom skle vozidla.

Žiadajú o 20 centov na hodinu viac

Predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu v DPMP Milan Gáll pre agentúru SITA uviedol, že vyjednávania medzi zástupcami odborov a vedením spoločnosti o kolektívnej zmluve na tento rok boli neúspešné, nedohodli sa v oblasti mzdových požiadaviek. Odborári požadujú zvýšiť všetkým zamestnancom podniku mzdy o 20 centov na hodinu. Podľa odborového predáka Gálla z celkového počtu zhruba 290 zamestnancov asi 75 percent ľudí im dalo súhlas, aby vstúpili do štrajkovej pohotovosti.

Na ťahu je predstavenstvo

Gáll ďalej uviedol, že štrajkový výbor bude najbližšie zasadať v utorok na budúci týždeň. Potom vydajú oficiálne stanovisko pre médiá. Podrobnejšie informácie v tejto súvislosti zatiaľ odbory nechcú poskytovať. Kedy si sadnú za spoločný stôl s vedením firmy, nevedel povedať. „Na ťahu je teraz predstavenstvo,” povedal Gáll.

Prešovskí dopraváci si podobným spôsobom vynucovali zvýšenie miezd a zachovanie zamestnaneckých výhod aj v minulých rokoch a boli úspešní. Dokonca v auguste 2011 vstúpili aj do hodinového ostrého štrajku, keď v meste prestali jazdiť všetky spoje mestskej hromadnej dopravy. O rok neskôr žiadali odborári zvýšenie platov o 30 centov na hodinu, nakoniec pristúpili na kompromis a podarilo sa im dohodnúť 25 centov navyše k hodinovej mzde. Vtedy dospeli k dohode „iba” nátlakovou formou štrajkovej pohotovosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať