Ministri schválili akčný plán využitia potenciálu dreva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Drevo, stormy
Foto: iIlustračné, SITA/DNS

BRATISLAVA 14. mája (WEBNOVINY) – Vládny kabinet v stredu schválil návrh Akčného plánu Národného programu využitia potenciálu dreva SR, ktorý na rokovanie predložil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Spomínaný plán nadväzuje na Národný program využitia potenciálu dreva SR, ktorý vláda odsúhlasila 21. augusta minulého roka.

Financovanie zo štátneho rozpočtu

V rámci piatich cieľov určilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) 66 opatrení na obdobie rokov 2014 až 2020. Celkovú finančnú náročnosť opatrení predpokladá rezort vo výške 54,3 mil. eur.

Verejné zdroje predstavujú 34,49 mil. eur, z toho finančné prostriedky EÚ tvoria 27,25 mil. eur. Zo štátneho rozpočtu na spolufinancovanie jednotlivých operačných programov a programu rozvoja vidieka pôjde 4,76 mil. eur. Prostredníctvom jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu a štátnej pomoci je vyčlenených 2,5 mil. eur. Súkromné zdroje inštitúcií podieľajúcich sa na plnení opatrení sú vyčíslené v sume 19,78 mil. eur.

Jedným z cieľov akčného plánu je zabezpečenie dodávok dreva v meniacich sa prírodných a spoločenských podmienkach aktívnym trvalo udržateľným obhospodarovaním lesov, ale aj efektívne využívanie dreva, či podpora zamestnanosti v lesnícko-drevárskom sektore.

Z regionálneho programu môžu samosprávy využiť vyše dve miliardy eur

Na rozvoj vidieka pôjdu miliardy eur z verejných zdrojov

Na rozvoj slovenského vidieka je vyčlenených do roku 2020 približne 2,08 mld. eur z verejných zdrojov. Vyplýva to z návrhu Programu rozvoja vidieka SR 2014 až 2020, ktorý v stredu na svojom rokovaní schválila vláda.

Z toho 1,55 mld. eur predstavuje príspevok z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV), zvyšných 533,71 mil. eur tvoria prostriedky zo štátneho rozpočtu.

Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na roky 2014 až 2020, ktorého návrh v stredu schválila vláda, budú môcť regióny, mestá a obce využiť na svoj rozvoj spolu 2,193 mld. eur.

Európska únia môže na projekty samospráv v novom programovom období eurofondov poskytnúť cez Európsky fond regionálneho rozvoja (EFRR) 1,814 mld. eur a národné spolufinancovanie by malo dosiahnuť 378,98 mil. eur.

Výkonnostná rezerva z uvedených súm tvorí pri zdrojoch EÚ 111,24 mil. eur (6,13 %) a pri domácich zdrojoch 23,11 mil. eur (6,1 %).

Riadiacim orgánom IROP je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Združenie miest a obcí Slovenska počas pripomienkovania operačného programu žiadalo zvýšiť zdroje EÚ na 2,2 mld. eur a podporu Bratislavského kraja na 115 mil. eur, pričom navrhlo zahrnúť podporu miestnych komunikácií ako oprávnenú aktivitu programu. Návrh IROP ešte musí schváliť Európska komisia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Jahnátek
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR