Putin poslal list, hrozí zastavením dodávok plynu do Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. mája (SITA) -Ruský prezident Vladimir Putin informoval viaceré členské štáty Európskej únie, že ak Ukrajina nebude platiť za dodávaný plyn z Ruska, hrozí jeho zastavenie do európskeho priestoru od 1. júna 2014. Informoval o tom vo štvrtok Kremeľ.

Putin v aprílovom liste lídrom členských krajín EÚ vrátane Francúzska, Bulharska, Poľska či Slovenska oznámil, že spor medzi Ruskom a Ukrajinou môže mať negatívne dopady na dodávky plynu pre európskych odberateľov. Situáciu označil za „naliehavú“ a navrhol „mechanizmus dialógu“.

Kyjev obvinil z porušovania zmluvných podmienok a „Moskva nemôže niesť ukrajinské bremeno sama“, písalo sa okrem iného v Putinovom liste.

Ukrajina je pripravená zaplatiť 4 miliardy USD

Putin v liste médiám uviedol, že Ukrajina neuhradila ruskej spoločnosti Gazprom ani jednu platbu za dodávky plynu na Ukrajinu. Celkový dlh vzrástol z 2,237 mld. USD na 3,508 mld. USD, a to napriek skutočnosti, že Ukrajina dostala prvú časť úveru od Medzinárodného menového fondu vo výške 3,2 mld. USD, pripomenul Putin.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Vzhľadom na okolnosti vystavila ruská spoločnosť zálohovú faktúru za dodávky plynu Ukrajine, ktorá je plne v súlade so zmluvou. Po 1. júni budú dodávky obmedzené len na čiastku, ktorú ukrajinská spoločnosť predplatí vopred,“ uviedol ruský prezident.

Ukrajina je pripravená zaplatiť Rusku za dodávky plynu 4 mld. USD do konca mája. Povedal to vo štvrtok námestník ukrajinského ministra energetiky Ihor Didenko a dodal, že Kyjev túto sumu vypočítal za predpokladu, že základná cena plynu je 268,5 USD za tisíc kubických metrov.

Vladimir putin
Foto: SITA/AP

Rusi majú obavy

„Ukrajinská strana jasne povedala, že ak sa zafixuje cena 268,5 USD, potom je Naftogaz ochotný zaplatiť do konca mája sumu zhruba 4 mld. USD,“ uviedol Didenko na tlačovej konferencii. Poznamenal zároveň, že Ukrajina plánuje za mesiac máj z Ruska doviezť 3,4 mld. kubických metrov plynu. Rusko v súčasnosti od Kyjeva žiada 485 USD za tisíc kubických metrov plynu.

Ruský minister energetiky Alexander Novak vo štvrtok povedal, že jeho krajina nevidí možnosť, že Ukrajina bude platiť za dodávky plynu, dokonca aj keby dostala zľavu. Tieto obavy vo štvrtok zopakoval aj Putin.

„Ruská federácia je stále otvorená pokračovať v rokovaniach a spolupracovať s európskymi krajinami, aby sa situácia znormalizovala. Tiež dúfame, že Európska komisia sa bude aktívnejšie zapájať do dialógu s cieľom vypracovať konkrétne a reálne riešenia, ktoré pomôžu stabilizovať ukrajinskú ekonomiku,“ uzavrel svoj list Putin.

Ak Rusko naruší ukrajinské voľby, vystupňuje sankcie USA i EÚ

Spojené štáty a ich európski spojenci sa vo štvrtok zhodli na tom, že Rusko by malo čeliť širším ekonomickým a hospodárskym sankciám, pokiaľ sa Kremeľ bude snažiť miešať do ukrajinských volieb koncom tohto mesiaca. Pod podmienkou anonymity o tom informoval vysokopostavený zdroj z amerického rezortu diplomacie.

Americký minister zahraničia John Kerry podľa neho informoval Nemecko, Francúzsko, Britániu a Taliansko o tom, že Washington uvažuje o sankciách proti niektorým najväčším sektorom ruskej ekonomiky vrátane baníckeho, plynárenského, bankového, finančného ako aj sektoru obrany.

Ďalšia fáza odvetných opatrení použije „skôr skalpel ako kladivo“ a bude sa sústreďovať na nové investície v týchto oblastiach. „Všetci sa zhodli na tom, že pokiaľ budú voľby narušené a bude za tým ruka Moskvy, prikročíme k sektorovým sankciám,“ povedal zdroj po stretnutí Kerryho s jeho európskymi partnermi v Londýne

Prechodní lídri na Ukrajine dúfajú, že prezidentské voľby naplánované na 25. mája prinesú politickú stabilitu po piatich mesiacoch nepokojov vrátane ruskej anexie Krymu a bojov so separatistami na východe. Washington a EÚ už zaviedli niekoľko kôl sankcií proti ruským jednotlivcom a niektorým spoločnostiam. Západ obviňuje ruského prezidenta z podnecovania povstania na východe, čo však Vladimir Putin odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John KerryVladimir Putin