Štát prehral súd s Bombardierom, obišiel ho pri električkách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektricka bombardier
Foto: toreuse.com

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Po takmer roku od uzavretia tendra na bratislavské električky sa podľa denníka Sme ukázalo, že štát mal počúvať výhrady kanadského výrobcu Bombardier. Teraz vyhral súd nad Úradom pre verejné obstarávanie, informuje vo svojom vydaní denník.

Pätnásť nových električiek chcel Bratislave vlani dodať aj Bombardier, známy výrobca lietadiel a vlakov. Ponuku nakoniec firma neposlala, pretože podmienky tendra sa jej zdali neférové. Namietala, že záujemcovia mali na spísanie ponuky do zložitého tendra len štyridsať dní. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) výhrady Bombardieru ani len nepreveril. Postup úradu bol nezákonný, rozhodol vo štvrtok Krajský súd v Bratislave.

Súd výsledok zrejme nezmení

Úradu prekážalo, že advokát zastupujúci Kanaďanov nepriložil doklad, že je oprávnený podpisovať doklady v mene vlastnej advokátskej kancelárie. „Postup žalovaného bol až prehnane formálny,“ rozhodli sudcovia. „Nehovoriac o tom, že údaje si mohol žalovaný zistiť vo verejne prístupnom obchodnom registri,“ argumentoval súd.

Sudcovia vyhoveli návrhu Kanaďanov a prikázali ÚVO, aby sa zaoberal ich námietkami spred roka. Je nepravdepodobné, že by to zvrátilo výsledok tendra, ktorý je už desať mesiacov uzavretý.

Bombardier mohol výsledok tendra napadnúť mesiac po podpise zmluvy, ktorú Dopravný podnik Bratislava podpísal s českou Škodou v júli 2013. Teraz môže žiadať zrušenie zmluvy už len samotný ÚVO alebo prokuratúra, upozorňuje partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev. „Prípady, keď sa podávajú súdu návrhy na zrušenie zmluvy, sú v praxi ojedinelé,“ upozorňuje.

Električky z európskych peňazí

Električky z podstatnej časti prepláca Európska komisia. Keďže by tak Slovensko mohlo prísť o vysokú sumu, zmluvu štát nemusí podľa zákona zrušiť. Dopravnému podniku však môže hroziť pokuta, najviac dva milióny eur.

Spor preto neoddiali dodávku pätnástich obojsmerných električiek, ktoré majú začať v Bratislave jazdiť na budúci rok. Škoda inkasuje 39 miliónov eur. Škoda vyhrala aj v súťaži na dodávku pätnástich jednosmerných električiek, ktoré budú Bratislavu stáť 37 miliónov eur. Obe zmluvy pripúšťajú aj kúpu ďalších pätnástich električiek.

Navyše, advokát Leontiev očakáva, že ÚVO rozsudok súdu napadne na Najvyššom súde SR a spor sa bude vliecť niekoľko rokov. Bombardier by podľa neho mohol žiadať od štátu náhradu škody za nezákonné rozhodnutie, podľa jeho odhadu v desiatkach tisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚVO Úrad pre verejné obstarávanie