Do Košíc mieri unikátna letecká výroba, vytvorí dvesto miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo arberlin
Letecká spoločnosť AirBerlin má v hľadáčiku Košice. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Do Košíc mieri unikátna výroba v oblasti letectva. Ako v pondelok informoval denník Hospodárske noviny (HN), záujem prísť do metropoly východu má nemecká letecká spoločnosť AirBerlin.

Firma by u nás chcela preinvestovať asi desať miliónov eur a vytvoriť do konca tohto roka približne 200 nových pracovných miest. „Oslovili nás, aby sme im zmonitorovali trh,“ potvrdil pre denník regionálny riaditeľ personálnej agentúry Manpower Martin Miklánek s tým, že nemecký prepravca javí o investíciu vážny záujem.

Na rozhodnutie sa čaká

Košice by tak mohli získať prvú investíciu tohto druhu na Slovensku. AirBerlin tu totiž plánuje vytvoriť centrum pre dizajnovanie interiérov lietadiel pre celú leteckú skupinu. Tu sa však podľa HN zámer podniku nekončí. Nemci by u nás chceli vykonávať takzvané repasovanie, teda prehliadky kolies a bŕzd lietadiel, ako aj údržbu svojich i konkurenčných lietadiel po pristáti.

V súčasnosti by mala firma podľa informácií HN rokovať aj s košickým letiskom o stavbe hangáru v jeho priestoroch. Tam by AirBerlin chcela vynovovať svoje lietadlá, aby mohla klientom ponúkať napríklad neustále pripojenie na WiFi. „Je to predmetom našich rozhovorov s leteckými spoločnosťami. Sme pripravení sa na nej finančne podieľať,“ potvrdzuje zástupca výkonného riaditeľa pre financie a člen predstavenstva Letisko Košice Tomáš Jančuš. Konečné rozhodnutie leteckej spoločnosti však zatiaľ nepadlo.

Zaváži aj letecká fakulta

Kvalitní ľudia, kvalifikovaní ľudia, lacnejšia pracovná sila ako v Bratislavskom kraji, blízkosť letiska a letecká fakulta, to by mali byť podľa HN hlavné dôvody, prečo by si mala AirBerlin na investíciu vybrať Košice. Podľa dekana fakulty Františka Adamčíka už škola s firmou rokuje o možnej spolupráci. Spoločnosť by si tak napríklad mohla mladých zaučiť priamo na svoje potreby a študenti by zase mali väčšiu šancu nájsť si prácu v odbore, ktorý vyštudovali.

Firma AirBerlin je druhá najväčšia nemecká letecká spoločnosť. Sídlo má v Berlíne. Lieta do celej Európy, ale aj do niektorých krajín Ameriky a Ázie. Svoju hlavnú základňu má na letisku Tegel v Berlíne, ďalšie na letiskách v Düsseldorfe, v Norimbergu a na letisku v Palme de Mallorca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Air Berlin