Najviac pochybení spravili chirurgovia a všeobecní lekári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica, lekar,skumavky
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) prešetril vlani 1085 podnetov, ktoré sa týkali správnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti, za opodstatnené označil 227 z nich. Najväčší počet pochybení zistil v špecializačnom odbore chirurgia, vnútorné a všeobecné lekárstvo.

Pacienti boli nespokojní najmä s postupom pri liečbe, podania na úrad smerovali ľudia aj pre úmrtia. „Každý prípad je iný, individuálny, náročný na posúdenie. Úrad ho prešetruje komplexne, teda či pacientovi bola v zmysle zákona správne poskytnutá zdravotná starostlivosť,“ uviedla hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

Pokuty zosobnili zamestnancom

Najviac podnetov eviduje úrad na Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), tá zároveň dostala aj najviac pokút. Ide však o najväčšie zdravotnícke zariadenie na Slovensku, má najviac pacientov, výkonov i zamestnancov. „UNB sa skladá z piatich nemocníc. Nemožno ju preto porovnávať s ostatnými nemocnicami len cez kritérium – počet pochybení. Treba brať do úvahy počet pacientov, počet výkonov, špecializácie, a to, že je koncovou nemocnicou, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť často najťažším prípadom z celého Slovenska,“ uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Najvyššia sankcia bola nemocnici udelená za úmrtie a to vo výške 9900 eur.

UNB už pokuty uhradila s tým, že prípady následne prerokovala škodová komisia nemocnice a prostredníctvom nej sa sankcie zosobnili jednotlivým zamestnancom. „Apelujeme na zamestnancov prostredníctvom porád, aby venovali vyššiu pozornosť poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, vedeniu zdravotnej dokumentácie a komunikácii,“ uviedla Stano Maťašovská.

Nie každý nespokojný pacient sa sťažuje

Medzi ďalšími zdravotníckymi zariadeniami, na ktoré sa pacienti najčastejšie sťažovali, boli Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach či fakultné nemocnice v Prešove, Banskej Bystrici a Trnave. Valášiková však pripomína, že hospitalizujú najviac pacientov, zároveň podotýka, že nie každý nespokojný pacient sa automaticky aj sťažuje. Medzi najviac pokutovanými okrem už spomínanej UNB, bola aj nemocnica v Galante či Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici, ktorá si zároveň v minulom roku vyslúžila aj najvyššiu sankciu a to 9950 eur. Úrad vlani rozdal zdravotníckym zariadeniam pokuty v súhrnnej výške 188-tisíc eur.

Celkovo prijal ÚDZS v minulom roku 1647 podnetov týkajúcich sa poskytovania zdravotnej starostlivosti, ďalších 289 nedoriešených preniesol z predchádzajúceho roka. Z týchto 1936 podaní bolo do 31. decembra 2013 ukončených 85 percent. Časť z nich neriešil samotný úrad, ale podstúpil ich samosprávnym krajom, vedeniu nemocníc či ministerstvu zdravotníctva, prípadne zdravotným poisťovniam.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petra Stano Maťašovská
Firmy a inštitúcie ÚDZS Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou