Slovensko má jeden okres s nezamestnanosťou nad 30 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v apríli tohto roka 12,96 %. V porovnaní s marcom klesla o 0,32 percentuálneho bodu.

V utorok o tom na tlačovej besede informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,45 percentuálneho bodu.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca vyše 349,7 tis. osôb. V porovnaní s marcom tohto roka ide o pokles o 8,5 tis. ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v apríli o 39,2 tis. osôb.

Miera nezamestnanosti klesla

Richter
Foto: SITA/Marián Peiger

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla v apríli 14,46 %.

Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,26 percentuálneho bodu, medziročne celková miera nezamestnanosti klesla o 1,18 percentuálneho bodu.

„Pozitívny trend pokračuje,“ uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Poukázal na to, že z celkového počtu vyradených uchádzačov o zamestnanie sa v apríli umiestnilo na pracovnom trhu 20 tisíc osôb.

„Nastal tiež pokles o 1 500 dlhodobo nezamestnaných, o 1 000 evidovaných uchádzačov nad 50 rokov veku, o takmer 2 tisíc uchádzačov z radov absolventov škôl a 3 800 mladých do 29 rokov,“ povedal minister.

Slovensko dobieha priemer štátov eurozóny

Podľa neho ide o veľmi pozitívne čísla aj napriek tomu, že v apríli začínajú sezónne práce. „Dnes máme len jeden okres, okres Rimavská Sobota, s nezamestnanosťou nad 30 percent,“ zdôraznil šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Ako ďalej uviedol, nezamestnanosť nad 20 % má už len 13 okresov a 28 okresov eviduje nezamestnanosť pod 10 %. „Tieto štatistiky v minulosti takéto neboli,“ povedal Richter.

Teší ho aj to, že Slovensko v miere nezamestnanosti „dobieha“ priemer štátov eurozóny. „Z 11,5 percenta na 12,5 percenta sa vyštverala výška nezamestnanosti v eurozóne, my sme dnes na 12,96 percenta a skutočne smerujeme k tomu, že by sme počas tohto kalendárneho roka sa mali vyrovnať s priemerom eurozóny,“ dodal. Údaje zo Sociálnej poisťovne podľa ministra poukazujú na to, že od januára 2013 do marca 2014 stúpol celkový počet zamestnancov, a to o 63,5 tisíc osôb na 1 milión 787 tisíc osôb.

Zamestnanosť ťahajú spoločnosti etablované na trhu

Kondícia slovenského trhu práce sa podľa spoločnosti McROY Slovakia postupne zlepšuje, pričom zamestnanosť ťahajú nahor skôr spoločnosti už etablované na slovenskom trhu než nové investície. „Aktuálny vývoj potvrdzuje očakávania spoločnosti McROY Slovakia, podľa ktorých by zamestnanosť v tomto roku mohla rásť v rozmedzí od 0,2 až po 0,5 percentuálneho bodu.

Nezamestnanost
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Pozitívnemu trendu nahráva oživenie na najvýznamnejších exportných trhoch Slovenska, stabilný domáci dopyt a absencia nových negatívnych zásahov štátu do trhového prostredia,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota. Upozorňuje na to, že k oživeniu na trhu práce dochádza napriek tomu, že na Slovensko v ostatnom období neprišli žiadne veľké zahraničné investície.

Pokles nezamestnanosti v posledných kvartáloch je podľa ekonomického analytika Tatrabanky Borisa Fojtíka spôsobený súhrou viacerých faktorov. „Úrady práce k takémuto výsledku prispeli z veľkej časti ešte v minulom roku, keď bol v júli a auguste zaznamenaný historicky najvyšší nárast ľudí vyčlenených z evidencie nezamestnaných,“ tvrdí.

Ako uvádza, podľa Národnej banky Slovenska to bolo zhruba 5 tisíc osôb, čiže 0,2 percentuálneho bodu z miery nezamestnanosti. „Ďalším faktorom je presun istej časti nezamestnaných do kategórie nedisponibilných, ktorým bola znížená mediálne atraktívnejšia miera disponibilnej nezamestnanosti,“ upozorňuje analytik. Nezamestnanosti však podľa neho pomáha aj zlepšujúci sa výkon ekonomiky, čo sme mohli vidieť na náraste zamestnanosti v prvom kvartáli 2014, keď si medziročne našlo prácu 10 tisíc ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR