Zmeny v hmotnej núdzi sú opakom istôt, tvrdí Iveta Radičová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radicova
Bývalý premiérka Iveta Radičová a nový premiér Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. mája (WEBNOVINY) – Počas prvých dvoch rokov vládnutia Ficovho kabinetu neboli prijaté zákony, ktoré by pomohli riešeniu problémov s nízkymi príjmami mnohých občanov Slovenska, vysokej miery nezamestnanosti a prehlbujúcich sa regionálnych rozdielov. Myslí si to bývalá premiérka, v súčasnosti vysokoškolská profesorka Iveta Radičová.

Zákon o hmotnej núdzi je podľa nej pravým opakom posilnenia sociálnych istôt, ktoré vo voľbách sľuboval vládny Smer-SD. „Zákon o hmotnej núdzi je zákonom, ktorý širokospektrálne znižuje sociálne istoty cieľovým skupinám,“ povedala.

„Zákon o sociálnom poistení zvyšuje odvodovú záťaž, ale tá sa nepremieta do zvýšených nárokov na dôchodkové zabezpečenie,“ vymenovala príklady Radičová. Podľa jej slov služby zamestnanosti neprinášajú tvorbu nových pracovných miest. Radičová nabáda, aby sme hovorili sami sebe pravdu o tom, ako je to so skutočným stavom miery nezamestnanosti, keďže sa zmenila metodika jej vykazovania. „Ja by som sa úprimne potešila, keby reálne klesla, a nie vďaka zmene metodiky,“ povedala expremiérka.

Uplynulé dva roky boli podľa bývalej šéfky exekutívy ťažké aj vzhľadom na to, že aktuálne zažívame veľké napätie na Ukrajine. „Ťažké roky aj preto, že vláda presne nedodržala kritériá dlhovej brzdy a momentálne má zmrazených 300 miliónov eur,“ poznamenala Radičová. Ťažké roky to boli podľa jej slov aj preto, že mnohé rezorty, ako je rezort školstva, pôdohospodárstva, zdravotníctva a práce nevykazujú ani zďaleka tie výkony, na ktoré by mohol byť premiér krajiny pyšný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR