Elektronické trhovisko na Slovensku začína od budúceho roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pocitac
Foto: flickr.com

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Plná prevádzka Elektronického kontraktačného systému, teda štátneho elektronického trhoviska, by mala začať od budúceho roka. Skúšobná prevádzka systému pod značkou X, cez ktorý bude verejná správa nakupovať bežné tovary, služby a práce na menšie zákazky, má začať v letných mesiacoch tohto roka.

Ako v pondelok na tlačovej besede informoval minister vnútra Robert Kaliňák, rezort uzavrel dohodu o vybudovaní elektronického trhoviska s konzorciom firiem v zložení Anasoft APR, spol. s r.o., Slovak Telekom, a.s. a Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Ministerstvo bude elektronické trhovisko spravovať a uvedené konzorcium prevádzkovať.

Celý systém bude môcť byť refinancovaný z európskych fondov

Prevádzkové náklady elektronického trhoviska počas ôsmich rokov majú dosiahnuť 15,94 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a spolu s nákladmi na zriadenie dostupnosti v objeme 3,51 mil. eur by tak mali predstavovať 19,45 mil. eur bez dane.

Ročné prevádzkové náklady systému dosiahnu okolo 1,99 mil. eur. Samotné elektronické trhovisko bude stáť 2,26 mil. eur, Dynamický nákupný systém, ktorý bude slúžiť pre väčšie zákazky, 601,5 tis. eur a podpora procesov obstarávateľa 657,4 tis. eur bez dane. Ministerstvo vnútra plánuje elektronické trhovisko financovať s využitím prostriedkov Európskej únie.

„Podarilo sa nám vyrokovať podmienky, že celý systém a najmä jeho prevádzku bude možné refinancovať z európskych fondov, čo bol jeden z dôležitých argumentov pre to, aby sme sa rozhodli spustiť tento systém čo najrýchlejšie s minimálnou záťažou pre štátny rozpočet,“ povedal Kaliňák. Elektronické trhovisko má podľa neho znížiť priestor pre korupciu a subjektívne rozhodovanie pri využívaní verejných financií.

Kaliňák pripomenul, súťažili dve formy prevádzkovania elektronického trhoviska

Robert kaliňák
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Pred rozhodnutím zvažovali čistú angažovanosť ministerstva alebo využitie najmä prenosových služieb veľkých spoločností a ich softvérové vybavenie. „Z nášho pohľadu, tak ekonomického, pretože to bola aj ekonomicky najlacnejšia ponuka, ale aj z pohľadu problémov pri prevádzke sme sa rozhodli uzavrieť zmluvu, ktorá bude spočívať v zodpovednosti ministerstva vnútra pri riadení elektronického trhoviska, ale v prevádzkovaní, to znamená technickej podpore konzorcia,“ dodal minister.

Zmluva medzi ministerstvom vnútra a konzorciom o službách elektronického kontraktačného systému bola uzavretá 21. mája, v Centrálnom registri zmlúv ju zverejnili v pondelok, takže účinnosť nadobúda 27. mája. V dvoch súťažiach ministerstvo dostalo tri ponuky uchádzačov.

Poradkyňa ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiana Behrová povedala, že práce na zriadení elektronického trhoviska v plánovanom rozsahu, v ktorom má byť plne funkčné, začnú už v týchto dňoch. Jedným z prvých krokov podľa nej bude napĺňanie databáz. „Aby bolo elektronické trhovisko plne funkčné, tak to závisí od dodávateľov a ich ponúk, či ich bude dostatok. Nikdy ten nástroj sám osebe plne funkčný nemôže byť, kým nebude využívaný. Skúšobná prevádzka začne v lete,“ povedala pre agentúru SITA Behrová.

Predpokladá, že do konca tohto roka bude v systéme dosť ponúk dodávateľov na to, aby sa obchodovanie rozbehlo kontinuálne podľa potrieb obstarávateľov. Tí budú podľa nej povinní používať trhovisko od 1. júla tohto roka. „Musia sa minimálne prihlásiť a zaregistrovať na trhovisko, čo je nastúpenie na plnú funkčnosť,“ dodala. Ponuka vybraného konzorcia bola podľa nej najvýhodnejšia z hľadiska celoživotného cyklu a nákladov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert KaliňákTatiana Behrová
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR