Moskva a Kyjev sa stretnú v Berlíne, rokovať budú o plyne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn_potrubie
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRUSEL 29. mája (WEBNOVINY) – Zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie (EK) sa v piatok stretnú na treťom kole rokovaní o cenovom spore, ktorý by mohol ohroziť dodávky zemného plynu pre Európsku úniu. Komisia o tom informovala vo štvrtok.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Moskva hrozí, že budúci mesiac stopne Ukrajine dodávky, ak za ne Kyjev nezaplatí vopred do 2. júna. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger v pondelok navrhol, aby Ukrajina ruskému plynárenskému monopolu Gazprom zaplatila časť nárokovanej sumy.

Stanovisko Moskvy a Kyjeva k návrhu zatiaľ nie je známe, zúčastnené strany však súhlasili s tretím kolom rokovaní, ktoré sa uskutočnia v Berlíne v piatok popoludní, uviedla hovorkyňa EK Sabine Bergerová.

Gazprom tvrdí, že bez toho, aby Kyjev začal splácať svoje záväzky, sa dlh Ukrajiny za plyn k 7. júnu vyšplhá na 5,2 mld. USD. Ukrajina naopak žiada od Gazpromu zhruba 1 mld. USD za plyn, ktorý Moskva získala obsadením ukrajinského polostrova Krym.

Komisár Oettinger v stredu uviedol, že chce dosiahnuť, aby sa Rusko a Ukrajina v najbližších dňoch dohodli na „férovej cene“, niektoré súvisiace problémy sú však podľa neho príliš komplexné na to, aby sa podarilo nájsť rýchle riešenie. Cez Ukrajinu prechádza zhruba polovica ruských dodávok zemného plynu pre Európsku úniu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Günther Oettinger