Kvalitu auditu europrojektov zhodnotí nová kontrola

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ECB, euro
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – BRATISLAVA 29. mája (SITA) – Ministerstvo financií opäť uskutoční kontrolu kvality auditu pri projektoch financovaných z peňazí Európskej únie.

Novú kontrolu vo väčšom rozsahu vykonajú iní ľudia a jej výsledky by mali byť známe do konca leta. Ministerstvo tak reaguje na výhrady Generálneho riaditeľstva pre regionálnu politiku v Európskej komisii k výsledkom domáceho auditu.

Ako po rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitostí vo štvrtok povedal minister financií Peter Kažimír, kontrola sa bude týkať stoviek projektov. Európska komisia môže voči SR uplatniť korekcie pri financovaní projektov v závislosti od toho, či chybovosť v nich presiahne povolenú mieru 2 %.

„Stále platí, že žiaden z prijímateľov európskych fondov nie je v ohrození,“ ubezpečil médiá Kažimír. Aj v prípade, že by Európska komisia pozastavila financovanie projektov, štát dohodnuté peniaze prijímateľom uhradí. „Je to dočasne v návrhu štátneho rozpočtu, ale rátame s tým, že najneskôr koncom leta dáme všetko do poriadku a čerpanie bude ďalej bezproblémové,“ dodal minister financií.

Štefanec sa bude snažiť, aby boli nedostatky odstránené

Peter kazimir
Foto: SITA/Marián Peiger

Kažimír informoval členov výboru pre európske záležitosti o predbežnej audítorskej správe Európskej komisie, ktorá vyčítala rezortu financií viaceré vážne nedostatky v systéme kontroly a navrhla prijať viaceré opatrenia na ich odstránenie, vrátane akčného plánu a zmien v manažmente a kontrole projektov.

Na problémy poukázalo Generálne riaditeľstvo pre regionálnu politiku, ďalšie dve riaditeľstvá výhrady nemali. Európski audítori posudzovali vlani v novembri vzorku sedemnástich projektov v operačných programoch Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Informatizácia spoločnosti a Výskum a vývoj. Predbežnú správu poslali rezortu financií v marci tohto roka.

Situácia je podľa podpredsedu výboru pre európske záležitosti Ivana Štefanca (SDKÚ-DS), ktorý rokovanie inicioval, o to nepríjemnejšia, že hrozí pozastavenie financovania z eurofondov alebo krátenie čerpania. Ministra financií požiadal, aby výboru poskytol list Európskej komisie a ten to prisľúbil.

„Je dôležité, aby nasledovali naozaj systémové kroky a zmeny zo strany ministerstva, nielen personálna, ale ešte intenzívnejšia kontrola. Budem sa či už z tejto pozície, alebo z novej pozície snažiť o to, aby nedostatky boli odstránené a Slovensko neprišlo o štrukturálne fondy,“ povedal po výbore Štefanec, ktorý je zvolený za nového poslanca Európskeho parlamentu.

Ivan stefanec
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Kažimír bude hľadať zodpovedných

Minister financií nevylučuje ďalšie personálne zmeny, ak kontrola nedopadne dobre. „Ak budú dôkazy o pochybeniach, budem hľadať zodpovedných,“ povedal Kažimír.

Nedávno odvolal generálneho riaditeľa sekcie auditu a kontroly eurofondov na ministerstve Mareka Vanka a na jeho miesto vymenoval Ivetu Turčanovú. Ministerstvo navrhuje zmeniť zákon o kontrole, pričom systémové zmeny sa budú týkať už nového programového obdobia eurofondov.

Hoci na nedostatky v audite poukázalo iba jedno z troch generálnych riaditeľstiev Európskej komisie, podľa Štefanca sa aj tak nimi treba vážne zaoberať. „Netreba znižovať úroveň toho, kto kritizuje, ale naopak, treba sa na kritiku pozrieť tak, ako je cielená, poučiť sa z nej a zjednať nápravu,“ uviedol opozičný poslanec.

Túto oblasť je podľa neho potrebné ďalej sledovať s cieľom, aby SR o eurofondy neprišla. „Chcem veriť, že ministerstvo financií má dobrý úmysel, ale je potrebné zvýšiť dôraz na to, aby všetky nedostatky boli odstránené,“ dodal Štefanec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan ŠtefanecPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR