Váhostav sa dohodol s bankami, vyhne sa reštrukturalizácii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Diaľnica D1 Fričovce – Svinia
Zemné práce počas výstavby diaľnice D1 Fričovce - Svinia v blízkosti obce Hendrichovce. Výstavba diaľnice je súčasťou projektov zaradených do Operačného programu Doprava (OPD) v súčasnom programovom období 2007 – 2013. Riadiacim orgánom OPD je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Foto: SITA

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Stavebná spoločnosť Váhostav – SK, a.s. v piatok informovala, že úspešne ukončila rokovania so štyrmi bankami a uzatvorila s nimi stabilizačnú dohodu zabezpečujúcu prevádzkové financovanie a úverovanie svojich aktivít.

Stabilizačná dohoda medzi veriteľmi a dlžníkom upravuje podmienky a limity úverovania spoločnosti. Váhostav – SK podpísal dohodu so štyrmi finančnými ústavmi – Tatra bankou, Slovenskou sporiteľňou, ČSOB a Komerční bankou.

„Banky prejavili voči nám dôveru a preto budeme s nimi v najbližšom období spolupracovať vo finančnej oblasti. Môžeme opätovne potvrdiť, že naša spoločnosť nemá v úmysle podať návrh na reštrukturalizáciu a podpísaná dohoda s bankami je toho dôkazom,“ povedal generálny riaditeľ Váhostavu – SK Ján Kato. „Zmluva je zároveň aktom stabilizácie Váhostavu ako významného hráča na slovenskom stavebnom trhu,“ dodal.

Firma znížila vzhľadom na straty vlastné zdroje

Váhostav – SK podľa predbežnej účtovnej závierky vlani dvojnásobne prehĺbil stratu na 13,5 milióna eur oproti 6,6 milióna eur v roku 2012. Tržby spoločnosti za predaj vlastných výrobkov, služieb a tovaru v minulom roku dosiahli 140,82 milióna eur a medziročne stúpli o 20,4 percenta.

Priemerný počet zamestnancov firmy vlani stúpol o 9,3 percenta na 1 277. Objem dlhodobých úverov spoločnosti sa podľa týždenníka TREND ku koncu roka 2013 medziročne zvýšil z 1,1 milióna eur na takmer 7,9 milióna eur. Zároveň sa vzhľadom na straty znížili vlastné zdroje.

Váhostav považoval stavbu D1 za stratovú

Úverová zaťaženosť (pomer čistého dlhu k vlastnému imaniu) stúpla zo 126 percent na 244 percent. Krátkodobé záväzky spoločnosti v objeme 112,7 milióna eur sú výrazne vyššie ako krátkodobé aktíva vo výške 84,2 milióna eur.

Váhostav – SK mal napríklad na stavbe diaľnice D1 Dubná Skala – Turany v dĺžke 16,4 kilometra problémy s platením svojim dodávateľom v stanovených termínoch. Zdôvodňoval to tým, že ide o stratovú stavbu.

Spoločnosť tvrdila, že záväzky na tejto stavbe bude uhrádzať z príjmov za iné stavby, ktoré realizuje. Váhostav – SK je s inými partnermi v združeniach na výstavbu prvého úseku D1 Jánovce – Jablonov, D3 Svrčinovec – Skalité (polovičný profil), D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, D1 Hubová – Ivachnová a R2 Pstruša – Kriváň.

Spoločnosť Váhostav – SK, a.s.

bola založená vo februári 1993 a so svojím predchodcom má vyše 60-ročnú históriu. Základné imanie firmy je 20 miliónov eur. Spoločnosť od roku 1954 do začiatku 90. rokov 20. storočia uskutočňovala najmä vodohospodárske stavby na strednom a hornom toku Váhu.

Stavala priehrady a hydroelektrárne, ako napríklad Liptovská Mara a vodné dielo Gabčíkovo. Po transformácii na súkromnú firmu začala budovať diaľničnú infraštruktúru a železničné koridory, vrátane zložitých stavieb mostov a tunelov.

Spoločnosť sa zároveň začala orientovať aj na výstavbu priemyselných komplexov, budovanie infraštruktúry priemyselných parkov a ekologické stavby. Zaoberá sa aj výrobou a montážou prefabrikátov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK