Schodok štátneho rozpočtu narástol o stovky miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze euro bankovka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája tohto roka schodok vo výške 1,879 miliard eur. V medzimesačnom porovnaní sa tak zvýšil o 363 miliónov eur a oproti máju minulého roka vzrástol o viac ako 277 miliónov eur. Príjmy štátneho rozpočtu podľa údajov zverejnených ministerstvom financií dosiahli ku koncu mája 4,365 miliard eur a medziročne stúpli o takmer 195 miliónov eur.

Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška stúpli aj výdavky štátneho rozpočtu, a to o 472,6 miliónov eur na 6,244 miliard. eur. „Podiel plnenia výdavkov štátneho rozpočtu je však len na úrovni 35,9 %, čo je o 3 percentuálne body nižšie plnenie ako v minulom roku,“ spresňuje rezort financií v zverejnenom komentári.

Príjmy z rozpočtu EÚ sa znížili

Daňové príjmy štátu vzrástli medziročne o 22,4 milióna eur a dosiahli 3,424 miliard eur. Pozitívny vývoj rezort financií zaznamenal najmä v prípade dane z pridanej hodnoty, ktorej výber stúpol o 51,4 miliónov eur.

V prípade spotrebných daní to bol nárast o 18,6 miliónov eur, u dane z príjmov fyzických osôb o 34,6 miliónov eur a v prípade dane z medzinárodného obchodu a transakcií výber vzrástol o 1,5 miliónov eur. „Príjmy štátneho rozpočtu z dividend zaznamenali oproti predchádzajúcemu roku nárast o 70,2 miliónov eur,“ dopĺňa ministerstvo financií.

Na hotovostnej báze boli oproti vlaňajšku nižšie príjmy z dane z príjmov právnických osôb o 80,7 miliónov eur. Doterajší vývoj však podľa rezortu financií hovorí o pozitívnom riziku v prípade dane z príjmu právnických osôb na roky 2013 a 2014.

Nižšie boli aj príjmy z dane z príjmov vyberanej zrážkou o 2,8 miliónov eur. Negatívny vývoj však ministerstvo zaznamenalo v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, ktoré sa medziročne znížili o 232,5 miliónov eur.

Najväčšiu časť príjmov tvorili poplatky od operátorov

V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu štát zaznamenal nárast o 334,7 milióna eur. „Najvýznamnejšiu časť z toho tvoria príjmy Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktoré získal od mobilných operátorov za vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem, a to v predpokladanej výške 163,9 milióna eur. Ďalším významným príjmom v objeme 93,0 milióna eur je príjem spojený s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov,“ spresňuje ministerstvo.

V rovnakej výške boli pritom ovplyvnené aj ďalšie výdavky štátneho rozpočtu, teda uvedená operácia nemala dopad na schodok štátneho rozpočtu. Výdavky na obsluhu štátneho dlhu zaznamenali v sledovanom období medziročný nárast o 202,5 milióna eur, keďže v štvrtom mesiaci sa uskutočnila výplata kupónov štátnych dlhopisov vo výške 185 miliónov eur.

V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ rezort financií zaznamenal medziročný pokles o 4,8 miliónov eur, pričom sa zároveň znížila aj potreba zdrojov spolufinancovania o 3,3 milióna eur. Platba do rozpočtu EÚ medziročne vzrástla o 3 milióny eur. Transfer Sociálnej poisťovne sa medziročne zvýšil o 132,2 milióna eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu na rok 2014.

„Čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o takmer 143 mil. eur, pričom v tom je zahrnuté medziročné zvýšenie výdavkov o 93 mil. eur súvisiace s ukončením procesu predaja ropy a ropných produktov,“ konštatuje ministerstvo financií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR