Union odmeňuje poistencov, za prevenciu dostanú poukážku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Preventívna prehliadka
Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 9. júna (WEBNOVINY) – Za absolvovanie preventívnej prehliadky darčeková poukážka v hodnote 10 eur. Takto sa najnovšie rozhodla motivovať svojich klientov zdravotná poisťovňa Union, aby dbali o svoje zdravie.

Odmenený bude každý poistenec, ktorý absolvuje preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, gynekológa a urológa v sledovanom období. Podľa poisťovne sa ukazuje, že len motivácia lekárov cez vyššie úhrady za vykonanie prevencie, ani osvetové kampane pre ľudí, nestačia.

Ľudia stále zanedbávajú prevenciu

Údaje Union zdravotnej poisťovne ukazujú, že aj napriek niekoľkoročnej osvete, ľudia stále zanedbávajú prevenciu. Do ambulancií všeobecných lekárov kvôli prevencii zavítalo v minulom roku len 14 percent jej poistencov, gynekológa navštívila iba tretina poistenkýň a urológovia urobili preventívnu prehliadku len 3,4 percenta mužov.

Podľa špecialistky zdravotných projektov Union ZP Miroslavy Jurčákovej, absolvujú ľudia prevenciu často, keď už je neskoro. Ako podotýka, napriek všetkým aktivitám nedosiahli zvýšenie účasti pacientov na preventívnych prehliadkach, preto zavádzajú index prevencie.

„Index prevencie dosiahnu poistenci vtedy, ak absolvujú všetky preventívne prehliadky, na ktoré majú zo zákona nárok. To znamená ženy preventívnu gynekologickú prehliadku raz ročne, všetci poistenci preventívnu prehliadku u všeobecného lekára raz za dva roky a muži preventívnu prehliadku u urológa vo veku od 50 rokov raz za tri roky,“ vysvetlila Jurčáková.

Union
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič Foto: SITA / Tomáš Benedikovič

Posielať ich začnú od júla

Ak splní klient tieto podmienky, prizná mu poisťovňa 100-percentný index prevencie a bude mať nárok na darčekovú poukážku. Podmienkou však bude aj to, že dotyčný je klientom Unionu aspoň dva roky a je disciplinovaný v platbách. Prvé poukážky začnú zasielať od júla.

„Naším cieľom je zásadne zvýšiť záujem o preventívne prehliadky. Na príklade zubárov vidíme, že motivovanie poistencov funguje. Chceme, aby naši poistenci mali zodpovednosť za svoje zdravie, rovnako ako ju máme aj my ako poisťovňa,“ uviedla riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti, revíznych činností a programov zdravia Union ZP Elena Májeková.

Union stavia na tom, že odmeňovanie funguje ako efektívny motivátor, ktorý dokáže pozitívne ovplyvniť zvyky ľudí. Poukazuje na to, že na Slovensku funguje aj negatívna sankčná motivácia, ako je tomu v prípade preventívnych prehliadok u stomatológov, ako však podotýka, súčasná legislatíva ju v iných oblastiach nedovoľuje.

Prevencia môže človeku zachrániť život

Okrem samotného faktu, že prevencia môže človeku zachrániť život, je tu podľa Májekovej aj ekonomický aspekt. Ako príklad uvádza rakovinu prsníka, kde náklady na mamografiu sú vo výške desať eur, samotná liečba stojí od 1 500 eur až do 80 tis. eur ročne, v závislosti od štádia ochorenia.

Karcinóm prsníka patrí medzi najčastejšie zhubné nádorové ochorenie u žien. V roku 2012 pribudlo na Slovensku 2 643 nových prípadov, v tom istom roku zomrelo na toto ochorenie 698 žien. Onkológ Stanislav Špánik pritom podotýka, že pri včasnom diagnostikovaní, žena nemusí prísť o prsník, zároveň prízvukuje, že to znamená veľkú šancu na plnohodnotný život.

Taktiež pri počiatočnom štádiu rakoviny krčka maternice stačí podľa jeho slov minimálny zákrok a žena je vyliečená. „Povedomie občanov Slovenska o tom, že zdravie je primárne ich problém a starostlivosť o zdravie ich úloha, je malé, skôr sa spoliehajú na zdravotnícky systém, pravdepodobne aj informovanosť nie je dostatočná, respektíve možno informácie nie sú podané tak, aby to ľudí aktivovalo,“ dodal Špánik na margo malého percenta absolvovaných preventívnych prehliadok. Ľuďom zároveň odkazuje, že v rámci primárnej prevencie je dôležité stravovať sa zdravo a mať dostatok pohybu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Union poisťovňa