Ukrajina chce nižšiu cenu za plyn, zatiaľ nemusí platiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Foto: SITA/AP

MOSKVA 11. júna (WEBNOVINY) – Ukrajina odmietla návrh Moskvy, ktorý by znamenal zníženie ceny plynu pre Kyjev o 100 USD za tisíc kubických metrov. Povedal to v stredu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. V rámci informovania svojho kabinetu o rokovaniach s Moskvou o cene plynu Jaceňuk uviedol, že Ukrajina čaká na zmeny kontraktu medzi štátnou plynárenskou firmou Naftogaz a ruskou firmou Gazprom. Premiér konštatoval, že jeho krajina by mala za plyn platiť trhovú cenu.

Rusko Kyjevu ponúklo možnosť zrušenia cla pri exporte plynu na Ukrajinu v sume 100 USD na tisíc kubických metrov. Moskva toto clo zaviedla po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym. „Rusko nám ponúklo zníženie ceny plynu o 100 USD,“ povedal Jaceňuk. „Naša pozícia zostáva rovnaká: Prepracovať kontrakt a dosiahnuť trhovú cenu.“

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Kyjev chce najprv dohodu

Ukrajina chce zmeniť zmluvu z roku 2009, podľa ktorej musí nakupovať stanovený objem plynu bez ohľadu na to, či ho potrebuje alebo nie, pri cene 485 USD za tisíc kubických metrov. Ide o najvyššiu cenu v Európe. Tlačová agentúra Interfax-Ukraine v stredu citovala ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana, ktorý uviedol, že Kyjev neuhradí dlh za ruský plyn, kým sa neuzavrie dohoda o cene.

Ruský plynárenský gigant Gazprom posunul termín, odkedy má Ukrajina platiť za dodávky ruského zemného plynu vopred, na pondelok 16. júna. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vyjadrenia šéfa spoločnosti Alexeja Millera pre ruské médiá.

Dodávky zatiaľ neprerušili

Zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Európskej únie budú v stredu pokračovať v rokovaniach o vyriešení cenového sporu. Skorší termín, dokedy mal Kyjev zaplatiť za odobratý plyn, v utorok uplynul bez prerušenia ruských dodávok.

„Ruská strana urobila krok, aby umožnila pokračovanie rozhovorov, ktoré boli v posledných dňoch veľmi intenzívne,“ povedal Miller pre ruskú štátnu televíziu po rokovaniach v Bruseli. „Ruská strana rozhodla, že zavedenie platieb vopred posúva na (16. jún) 8:00 SELČ,“ dodal riaditeľ Gazpromu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk