Firmám ubudne jedna povinnosť voči sociálnej poisťovni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Socialna poistovna
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. júna (WEBNOVINY) – Zamestnávatelia už nemajú mať od 1. júla tohto roka povinnosť oznamovať Sociálnej poisťovni zmenu dňa určeného na výplatu príjmov zamestnancov na tlačive Registračný list zamestnávateľa.

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú ako súčasť novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení schválil minulý týždeň parlament. Novela zákona ešte čaká na podpis prezidenta.

Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, zamestnávateľ bude však aj po 30. júni tohto roka naďalej povinný uvádzať deň určený na výplatu príjmov, ktoré sú vymeriavacím základom zamestnanca, a to na tlačive Mesačný výkaz poistného a príspevkov.

Tento údaj je rozhodujúci pre určenie splatnosti poistného za zamestnancov s pravidelným mesačným príjmom. Týmto krokom sa podľa Višvádera odstraňuje duplicita oznamovacej povinnosti zamestnávateľa.

Ten bol od 1. januára 2014 povinný uvádzať deň určený na výplatu príjmov, ktoré sú vymeriavacím základom zamestnanca v Mesačnom výkaze poistného a príspevkov a táto povinnosť mu zostala aj na tlačive Registračný list zamestnávateľa. V ňom už tento údaj oznamovať nebude.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa