Diaľničný tunel Višňové je bližšie začatiu výstavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Diaľnica D1 Fričovce – Svinia
Stavebná technika počas výstavby diaľnice D1 Fričovce - Svinia v blízkosti obce Hendrichovce. Výstavba diaľnice je súčasťou projektov zaradených do Operačného programu Doprava (OPD) v súčasnom programovom období 2007 – 2013. Riadiacim orgánom OPD je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Foto: SITA

BRATISLAVA 14. júna (WEBNOVINY) – Národná diaľničná spoločnosť v stredu podpísala zmluvu na výstavbu diaľničného úseku Lietavská lúčka – Višňové – Dubná Skala. Diaľničný úsek v dĺžke 13,5 kilometra s najdlhším tunelom Višňové by mal byť postavený v roku 2019. „Som veľmi rád, že ten najkľúčovejší, teda úsek s tunelom Višňové, sa už od zajtra môže začať stavať,“ povedal v stredu minister dopravy výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Diaľničný úsek hlavného diaľničného cestného ťahu D1 Lietavská lúčka – Višňové – Dubná skala bude podľa zmluvy s Národnou diaľničnou spoločnosťou stavať konzorcium firiem Salini Impregilo S.p.A. a DÚHA, a.s. Po dokončení kompletného diaľničného obchvatu Žiliny ušetria vodiči približne 23 minút, čo je viac ako polovica času, ktorý na prekonanie rovnakej vzdialenosti potrebujú dnes.

Úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala bude stáť 410 miliónov eur. Financovaný bude dvojfázovo z Operačného programu Doprava (2007-2013) a z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (2014-2020). Na trase diaľnice bude sedem mostov a 900 metrov protihlukových stien. Úsek začína v križovatke Lietavská Lúčka s diaľničným privádzačom Žilina. Končí v križovatke Dubná Skala, ktorá je súčasťou nasledujúceho úseku D1 Dubná Skala – Turany, ktorá je vo výstavbe. Tunel Višňové bude merať viac ako 7,4 kilometra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Počiatek
Firmy a inštitúcie NDS Národná diaľničná spoločnosť