Zamestnanosť na Slovensku sa vyvíjala lepšie ako priemer EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nová práca na východe
Spoločnosť Crown Holdings, Inc. dnes oficiálne otvorila nový závod na výrobu plechoviek v Kechneci. Zamestnanie v ňom našlo 108 pracovníkov. Výroba sa spustila skôr ako sa pôvodne očakávalo, a to už 9 mesiacov od začiatku výstavby závodu. Foto: SITA/Peter Kováč

BRATISLAVA 13. júna (WEBNOVINY) – Na Slovensku sa zamestnanosť v januári až marci vyvíjala medzikvartálne lepšie v porovnaní s priemerom za eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medziročne však zamestnanosť na Slovensku rástla v prvom štvrťroku v porovnaní s priemerom EÚ menej.

V prvom kvartáli sa totiž počet zamestnancov v krajine oproti predchádzajúcim trom mesiacom zvýšil o 0,3 percenta. V porovnaní s prvým kvartálom 2013 sa počet zamestnancov v SR zväčšil o 0,6 percenta. Vyplýva to z odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

V eurozóne pracuje takmer 150 miliónov ľudí

Počet zamestnancov v eurozóne v prvom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne vzrástol o 0,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie posilnil o 0,2 percenta.

V porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka sa počet zamestnancov v eurozóne zvýšil o 0,2 percenta a v rámci celej EÚ vzrástol o 0,7 percenta.

Úrad tiež odhaduje, že v EÚ bolo v sledovanom období na základe sezónne upravených údajov zamestnaných 224,2 milióna ľudí, pričom 146,1 milióna z nich pracovalo v eurozóne.

Najväčší pokles zamestnanosti zaznamenal Cyprus

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa počet zamestnancov v prvom štvrťroku medzikvartálne zvýšil najvýraznejšie v Maďarsku (1,5 percenta), v Litve (0,8 percenta) a vo Veľkej Británii (0,6 percenta).

Najväčší pokles bol na Cypre (-1,2 percenta), v Portugalsku (-0,3 percenta) a v Litve a vo Fínsku (zhodne -0,2 percenta). Oproti prvému kvartálu 2013 sa počet zamestnancov znížil najviac na Cypre (-4,6 percenta), v Estónsku (-1,1 percenta) a v Holandsku (-1,0 percenta). Najviac stúpol v Maďarsku (3,2 percenta), na Malte (2,8 percenta) a vo Veľkej Británii (2,5 percenta).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať