Odovzdanie D1 pri Levoči a Martine načas, je ohrozené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Diaľnica Dubná Skala – Turany
Foto: SITA / Ľudovit Vaniher

BRATISLAVA 13. júna (WEBNOVINY) – Odovzdanie prvého úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov, ako aj D1 Dubná Skala – Turany do užívania v zmluvných termínoch v júli, resp. decembri tohto roka je ohrozené.

Práce na oboch stavbách podľa Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) meškajú oproti harmonogramu, v prvom prípade najmä pre nedostatočné kapacity stavbárov. Plánovaný októbrový termín ukončenia stavby obchvatu Žiaru nad Hronom na rýchlostnej ceste R2 by však mal byť dodržaný.

Generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš v piatok na stretnutí s médiami potvrdil, že zhotoviteľ prvého úseku D1 Jánovce – Jablonov v dĺžke 9 kilometrov (Váhostav – SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s.) už požiadal o predĺženie lehoty výstavby a žiadosť zatiaľ posudzuje stavebný dozor.

O predĺženie výstavby D1 Dubná Skala – Turany v dĺžke 16,4 km Váhostav, ktorý ju stavia samostatne, zatiaľ nepožiadal, ale práce na nosných objektoch sú v sklze niekoľko mesiacov. Váhostav už skôr priznal problémy s včasným platením svojim dodávateľom za vykonané práce.

Žiadosť o predĺženie sa posudzuje

„Nateraz máme signalizovanú požiadavku na predĺženie termínu výstavby na prvom úseku Jánovce – Jablonov. Táto požiadavka zhotoviteľa je aktuálne posudzovaná a ak bude stanovisko, následne rozhodneme, či a v akej miere lehota na výstavbu tohto úseku bude posunutá,“ priblížil Gajdoš.

„Žiadosť o posun termínu je aktuálne u externého stavebného dozoru, takže očakávame, že v najbližších týždňoch sa k žiadosti vyjadrí a následne bude známa aj lehota na predĺženie výstavby,“ dodal.

Stavebné firmy žiadajú na dokončenie západného úseku diaľnice pri Levoči podľa dostupných informácií navyše šesť mesiacov, ktoré by mali reálne k dispozícii na práce. Tie pritom v závislosti od počasia nie je možné vykonávať v zimnom období.

Prvý úsek D1 Jánovce – Jablonov mal byť pôvodne hotový koncom minulého roka. Tragická nehoda z novembra 2012, keď pri betonáži rozostavaného diaľničného mosta nevydržala podperná konštrukcia, oddialila lehotu dokončenia stavby o pol roka.

Zhotoviteľ úseku D1 Dubná Skala – Turany by mohol stavbu odovzdať v požadovanom termíne do konca tohto roka len v prípade veľkého zrýchlenia prác a zapojenia väčších stavebných kapacít.

„Ak sa však tak nestane, termín odovzdania tohto úseku v tomto roku bude nereálny,“ povedal Gajdoš s tým, že plnenie harmonogramu prác zaostáva niekoľko mesiacov.

„Termín dokončenia tohto úseku je práve v zime a vo finále vtedy nie je možné vykonávať všetky práce na stavbe. Ak teda bude požiadané o predĺženie lehoty výstavby, bude to ovplyvnené práve tým, že pôvodný termín bol v zime tohto roka.“

Výstavba prvého úseku D1 Jánovce – Jablonov

sa začala v júni 2011 za zmluvnú cenu 59,94 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Práce na D1 Dubná Skala – Turany sa začali koncom roka 2011 pri zmluvnej cene 137,72 milióna eur.

Stavba obchvatu Žiaru nad Hronom

v dĺžke 5,8 km, ktorú realizuje firma Strabag s.r.o. v polovičnom profile, trvá od novembra 2012, zmluvná cena predstavuje 26,17 milióna eur bez dane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NDS Národná diaľničná spoločnosťVáhostav - SK