USA sa budú súdiť s bankou, ktorá mala spustiť krízu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Citigroup
Foto: SITA/AP

WASHINGTON NEW YORK 15. júna (WEBNOVINY) – Americké ministerstvo spravodlivosti pripravuje žalobu voči spoločnosti Citigroup v súvislosti s predajom hypotekárnych cenných papierov, ktorý bol jedným zo spúšťačov finančnej krízy.

Banka by mala čeliť obvineniam z toho, že investorov pripravila o miliardy dolárov. Rokovania o urovnaní sporu totiž zlyhali. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje. Rozhovory o urovnaní sporu zahŕňali prípadnú pokutu pre Citigroup v hodnote 10 miliárd USD, prípadne viac. Banka ani americké úrady situáciu nekomentovali.

Správy o pokute 10 miliárd USD prijali niektorí obchodníci na Wall Street s nedôverou, keďže Citigroup predala menej takýchto cenných papierov ako iné banky.

Fred Cannon zo spoločnosti Keefe, Bruyette & Woods predpokladá, že na urovnanie sporu by Citigroup mala vynaložiť okolo 6 miliárd USD.

Hypotekárne cenné papiere prispeli k nafúknutiu bubliny na realitnom trhu v USA. To následne v minulom desaťročí viedlo ku globálnej finančnej kríze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia