Ukrajina očakáva, že rozhovory o plyne budú pokračovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn
Foto: SITA/Martin Havran

KYJEV 15. júna (WEBNOVINY) – Ukrajina očakáva, že rokovania s Ruskom o cene plynu budú pokračovať. Podľa ukrajinskej štátnej spoločnosti Naftogaz by sa mali obnoviť v nedeľu večer o 19:00 SELČ. Ruskí predstavitelia to však nepotvrdili.

Ukrajina by mala do pondelka zaplatiť dlh za ruský plyn v hodnote 1,95 miliardy USD. Inak hrozí Ukrajine obmedzenie dodávok plynu z Ruska. Ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan v sobotu uviedol, že rokovania by mali pokračovať v nedeľu ráno, žiadne rozhovory sa však neuskutočnili.

Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom pokračovali aj v sobotu, skončili sa však bez výsledku. Prodan po stretnutí informoval, že rokovania budú pokračovať v nedeľu. Rusko a Ukrajina nemajú rovnaký pohľad na to, koľko by mal Kyjev za ruský plyn platiť. Gazprom plánuje, že bude od Ukrajiny žiadať platby vopred.

Ukrajina akceptovala cenový návrh Európskej komisie (EK) vo výške 326 USD za tisíc metrov kubických plynu. Rusko Ukrajine ponúklo cenu 385 USD za tisíc metrov kubických plynu.

Spoločnosť Naftogaz zároveň informovala, že sa od piatku pripravuje na to, že Rusko dodávky plynu zastaví. „Ukrajina sa pripravuje na najhorší scenár, obmedzenie dodávok z Ruska,“ povedal Andrij Kobolev, šéf spoločnosti Naftogaz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia