Most-Híd vyzýva Kisku, aby vetoval zákon k druhému pilieru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Švejn
Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Strana Most-Híd vyzvala nového prezidenta Andreja Kisku, aby schválenú novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení nepodpísal a vrátil ju na opätovné prerokovanie do parlamentu. Ako uviedol poslanec NR SR za Most-Híd Ivan Švejna, existuje podozrenie, že novela diskriminuje občanov – sporiteľov.

„Jednu z diskriminácií vidím v tom, že štát núti časť občanov uzavrieť zmluvu so životnou poisťovňou, pričom druhá časť sporiteľov, o ktorých poisťovne neprejavia záujem, túto povinnosť nemá,“ upozornil Ivan Švejna.

Novela podľa podpredsedu Most-Híd diskriminuje aj nízkopríjmové skupiny sporiteľov. „Týchto občanov štát de facto vylučuje z časti povinného základného starobného poistenia. Ide o sporiteľov, o ktorých úspory by sa takisto mala postarať životná poisťovňa a neodmietať ich iba preto, že menej zarábali. Prípadne by týchto klientov mala prevziať Sociálna poisťovňa. Určitá skupina nízkopríjmových sporiteľov je totiž vystavovaná riziku, že sa môže prepadnúť do hmotnej núdze,“ pomenoval ďalší problém schválenej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení Ivan Švejna.

Hrozí, že dôchodok nebude korešpondovať so skutočnými poistnými príspevkami

Za zásadnú diskrimináciu podpredseda Most-Híd považuje aj to, že sa neadekvátne krátia dôchodky z prvého piliera. „Sporiteľom, ktorí sú v dvojpilierovom systéme, teda odvádzajú odvody aj do prvého aj do druhého piliera hrozí, že ich priznaný dôchodok nebude korešpondovať s ich skutočnými poistnými príspevkami na dôchodkové zabezpečenie. Totiž aj tzv. rezervný fond solidarity vo výške 4,75 percenta je v skutočnosti fondom starobného poistenia,“ poukázal Ivan Švejna na ďalší aktuálny problém s vyplácaním dôchodkov.

Parlament schválil začiatkom pravidlá, podľa ktorých sa budú od začiatku budúceho roka vyplácať dôchodky z druhého penzijného piliera. Možnosť výberu časti nasporenej sumy dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a dostávali by penziu výlučne zo štátneho, priebežného piliera.

Proti novele hlasovalo sedem zákonodarcov

Druhou podmienkou bude to, aby súčet ich doživotných dôchodkov z prvého a druhého piliera bol vyšší ako fiktívny starobný dôchodok z prvého piliera pre osobu, ktorá získala 42 rokov dôchodkového poistenia a zarábala počas života v priemere 1,25-násobok priemernej mzdy na Slovensku.

V budúcom roku by tak možnosť výberu časti nasporenej sumy malo dostať približne 12 percent sporiteľov a v ďalších rokoch by sa počet týchto osôb mal zvýšiť na 20 percent z celkového počtu sporiteľov.

Za novelu zákona hlasovalo 101 poslancov, 7 zákonodarcov bolo proti a 20 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaIvan Švejna
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky