Obchodníci s ropou majú obavy zo situácie v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK/LONDÝN 17. júna (WEBNOVINY) – Obchodovanie s ropou bolo v pondelok zmiešané. Ropa Brent rástla po tom, ako eskalácia násilia v Iraku ďalej vyvoláva obavy z možného narušenia dodávok od druhého najväčšieho producenta ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Ceny však tlmila skutočnosť, že iracká vláda sprísnila bezpečnostné opatrenia pri ropných poliach a ropnej infraštruktúre. Na ochranu proti sunnitským islamistickým ozbrojencom vláda dosadila ďalších vojakov.

Cena americkej ropy mierne klesla, keď obchodníci rezervovali svoje zisky po tom, ako sa ropa dostala na maximum, a to na 107,54 USD za barel. Americkú ropu tiež ovplyvnili ozbrojené konflikty v Iraku, rast ceny však tlmila domáca produkcia ropy, ktorá je v porovnaní s ďalšími krajinami menej zraniteľná. Ceny augustových dodávok britskej ropy Brent vzrástli o 0,48 USD na 112,94 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania rástli až na 113,28 USD za barel. Júlové dodávky ľahkej americkej ropy zlacneli o 1 cent na 106,90 USD za barel.

Obchodovanie so zlatom bolo v pondelok tiež zmiešané. Spotová cena zlata poklesla do 19:22 GMT o 0,3 % na 1 272,41 USD za uncu. Augustové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 1,20 USD na 1 275,30 USD za uncu. Zlato oslabilo, keď obchodníci vyberali svoje zisky po tom, ako žltý kov počas skoršieho obchodovania posilnil takmer až na trojtýždňové maximum, ako odozva na nepokoje v Iraku. Zlato však najskôr rástlo, keď vláda USA uviedla, že na podporu irackej vlády by mohla použiť aj letectvo. Kov získal počas posledných siedmich dní obchodovania už takmer štyri percentá, pre rastúce násilie v Iraku a pretrvávajúce napätie na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia