Na Slovensku sa vyvíja stavebná výroba horšie ako priemer EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stavebnictvo, priemysel
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Sezónne upravená stavebná výroba eurozóny v apríli oproti marcu posilnila o 0,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšila o 0,6 %. Medziročne aprílová stavebná produkcia eurozóny vzrástla o 8 % a v rámci celej EÚ stúpla o 7,2 %.

Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Slovenská stavebná výroba sa medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie, ako bol priemer eurozóny aj celej EÚ. Oproti marcu totiž oslabila o 2 %. Medziročne sa však znížila až o 5,1 %.

V rámci členských krajín Európske únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, vzrástla stavebná produkcia v apríli najviac v Slovinsku (6,7 %), v Španielsku (4,8 %) a v Portugalsku (4,5 %). Najviac poklesla v Poľsku (-5,4 %), v Rumunsku (-4,7 %) a na Slovensku (-2,0 %).

V porovnaní s aprílom minulého roka posilnila stavebná produkcia najviac v Španielsku (53,4 %), v Slovinsku (48,8 %) a v Maďarsku (27,2 %). Najviac sa znížila v Portugalsku (-9,0 %), v Rumunsku (-6,8 %) a na Slovensku (-5,1 %).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať