SDKÚ-DS chce zdravotníctvo podľa výberu pacienta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar
Foto: indiatalkies.com

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Po tom, čo riešenie pre zdravotníctvo predstavilo Kresťanskodemokratické hnutie, svoju víziu sa rozhodla prezentovať aj ďalšia opozičná strana, SDKÚ-DS. Jej koncepcia nového zdravotníctva má stáť na troch pilieroch. Rušiť chce hotovostnú platbu v ambulanciách, zvýšiť zdravotnú starostlivosť pre jednotlivca a pritom zachovať výšku zdravotného poistenia na dnešnej

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného je súčasným problémom to, že pacient nevie, na čo má nárok, nevie, za čo platí a dostáva služby, ktoré ani nepotrebuje a to, čo potrebuje, nedostane. Toto by sa malo podľa návrhu strany zmeniť. „Štát zadefinuje, na čo má pacient nárok, čo má dostať. Pacient si ale vyberie ten produkt, ktorý reálne potrebuje. Je to jeho voľba, sú to jeho peniaze a on by si mal vybrať svoj poistný plán,“ vysvetlil zámery Novotný. Ako podotkol, pacienti budú mať možnosť rozhodnúť o tom, čo dostanú, ale za rovnaké peniaze ako v súčasnosti. Poistenie má byť však naďalej solidárne.

Ako vysvetlil, poistenec bude naďalej platiť 14-percentný odvod, pričom si povinne bude musieť kúpiť poistku na daný rok. Desať percent pôjde do solidárneho balíka a 4 % na poistný plán, ktorý si vyberie sám. V rámci neho by sa mohol napríklad rozhodnúť pre lacnejšiu stomatologickú starostlivosť či lacnejšie okuliare, prípadne pre bezplatnú kúpeľnú liečbu. „Predstava o tom, čo chce od zdravotníctva 30-ročný človek a čo 60-ročný človek, je značne odlišná,“ podotkol na margo návrhu podpredseda SDKÚ-DS. Prispievať do solidárneho balíka budú len ekonomicky aktívni obyvatelia, nárok na čerpanie solidárneho balíka budú mať všetci. Novotný podotýka, že aj v súčasnosti to funguje rovnako.

SDKÚ chce v rámci koncepcie nového zdravotníctva zrušiť aj priame úhrady v ambulanciách. Platby za všetky poskytnuté služby má platiť lekárovi zdravotná poisťovňa. Ak by pacient nemal určitú službu zahrnutú v poistnom pláne, poisťovňa ju za neho uhradí a dlžnú sumu vysporiada v rámci ročného zúčtovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana