Banky na Slovensku zažívajú zlaté časy, nemusí to trvať dlho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Karty, banka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. júna (WEBNOVINY) – Banky na Slovensku v súčasnosti plávajú v relatívne pokojných vodách. Analytik konzultačnej firmy Capco Nearshore Bratislava Iľja Iliť dokonca hovorí, že si žijú „zlaté časy“.

Zároveň však dodáva, že toto obdobie nemusí trvať dlho. Kým momentálne sa tešia vysokej likvidite, kvalitnému úverovému portfóliu, vysokej kapitálovej primeranosti a vysokým ziskom v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie, situácia sa môže zmeniť.

V súčasnosti banky ťažia z vyšších úrokových sadzieb

Podľa analýz spoločnosti Capco to naznačujú aj trendy z posledného obdobia. Tie totiž napríklad v minulom roku ukazovali pokles objemu korporátnych úverov a na druhej strane relatívne silný rast retailového financovania.

V súčasnosti ešte banky ťažia v porovnaní s inými krajinami z vyšších úrokových sadzieb, keď v prvom kvartáli tohto roka dosiahli priemerné sadzby pri dlhodobejších úveroch vrátane hypoték takmer 6 % p. a., kým priemerná sadzba na nové vklady do jedného roka predstavovala v rovnakom období necelých 1,5 % p. a. Ukazuje sa však, že aj úrokové sadzby pri poskytovaní úverov klesajú pri úverovaní bývania, ako aj pri spotrebiteľskom financovaní.

Význam retailového bankovníctva bude rásť

Situácia na Slovensku sa podľa konzultačnej firmy Capco nezmení zo dňa na deň a banky na Slovensku budú ešte nejaký čas z dobrých podmienok na lokálnom trhu ťažiť. Mali by sa však pripraviť na budúce výzvy. Podobne ako v celej Európe bude totiž rásť význam retailového bankovníctva, keďže investičné bankovníctvo a korporátne financovanie oslabujú. Tlak na to, aby sa banky stali relevantnejšími a aktívnejšími v predaji produktov tak bude rásť aj v našom regióne.

„Už dnes to vidíme pri niekoľkých ukazovateľoch: na Slovensku klesá objem pôžičiek od bánk pre firmy, rovnako klesajú aj úroky na nové pôžičky. Aj u nás platí, že prežije iba ten, kto sa zmení a ostatní trh opustia,“ hovorí Iľja Iliť. Navyše, bankám na Slovensku môže čoskoro pribudnúť ďalšia silná konkurencia. Či už z ostatných krajín eurozóny jednotným trhom SEPA, alebo postupným prenikaním zahraničných bánk do strednej Európy, ako to spravila napríklad kórejská banka Shinhan v apríli v Poľsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať