Gazprom už nechce plyn z ukrajinských zásobníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina plyn
Foto: SITA/AP

KYJEV 19. júna (WEBNOVINY) – Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz uviedla, že ruský exportér plynu Gazprom chce ukončiť zmluvu, na základe ktorej platí Ukrajine, ak potrebuje plyn z jej zásobníkov na uspokojenie dodatočného dopytu zo strany Európy.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Gazprom, ktorý exportuje ruský plyn, informoval prevádzkovateľa ukrajinského plynárenského transportného systému, firmu Ukrtransgaz, o svojom želaní ukončiť zmluvu, na základe ktorej ukrajinská strana dostáva platby za pokrytie fluktuácie dennej spotreby plynu v Európe,“ uviedol Naftogaz vo štvrtok vo vyhlásení.

Naftogaz konštatoval, že platnosť zmluvy bude ukončená 23. júna. Gazprom hneď neodpovedal na žiadosť, aby sa k tomu vyjadril. V súčasnosti Gazprom platí Ukrajine, ak Kyjev musí poskytnúť plyn zvyšku Európy zo svojich podzemných zásobníkov.

Ukrajinský parlament vo štvrtok odsúhlasil, že bude rokovať o návrhu zákona, ktorý umožní prenajať zariadenia slúžiace na tranzit plynu spoločnému podniku s účasťou firiem z Európskej únie a USA. Ukrajina by vlastnila 51 % spoločného podniku a zahraničným partnerom by sa ponúklo 49 %. Podnik by spravoval aj plynovody aj podzemné zásobníky plynu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia