Slovensko potrebuje inováciu turizmu a návštevníkov z Ázie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Japonskí turisti
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR chce prilákať na Slovensko turistov zo vzdialených krajín. Uviedol to na pracovných raňajkách Slovensko-rakúskej obchodnej komory štátny tajomník ministerstva František Palko.

„Teraz mám na mysli Áziu, už viackrát sme navštívili Čínu aj s konkrétnymi aktivitami a akciami. Z hľadiska nárastu počtu turistov sa ukazuje, že toto úsilie prináša svoje plody,“ povedal.

Rezort chce spoluprácu so Spojenými arabskými emirátmi

Ako ďalej Palko uviedol, rezort dopravy začal spoluprácu so Spojenými arabskými emirátmi. „Máme zatiaľ veľmi dobrú odozvu pokiaľ ide o Spojené arabské emiráty pri využívaní slovenského kúpeľníctva s tým, že niektoré návrhy sú veľmi konkrétne a o týchto návrhoch momentálne rokujeme,“ dodal.

Štátny tajomník zároveň vyjadril záujem osloviť aj turistov z USA, či krajín Latinskej Ameriky, pričom cieľom ministerstva je, aby u nás strávili dlhší čas.

„Slovensko v minulom roku zaznamenalo viac ako štyri milióny turistov. Minulý rok bol druhým najúspešnejším rokom v histórii SR a dostali sme sa tak do obdobia spred krízy. Tento výsledok znamenal, že u nás narástol aj počet prenocovaní, keď dosiahol viac ako 12 miliónov, čo je najviac od roku 2008,“ zhodnotil Palko výsledky cestovného ruchu za minulý rok.

Cestovný ruch potrebuje inovácie

Strategickým cieľom MDVRR do roku 2020 je zvyšovať konkurencieschopnosť slovenského turizmu. Medzi čiastkové ciele rezortu patria predovšetkým inovácie.

„Bol som teraz na ministerskej konferencii Svetovej organizácie cestovného ruchu v Soči a slovo inovácia sme počuli niekoľkokrát. Naozaj, bez inovácií aj v oblasti cestovného ruchu, nie je možné ísť ďalej,“ konštatoval štátny tajomník.

Ďalšími čiastkovými cieľmi ministerstva dopravy je lepšie využitie prírodného a kultúrnohistorického potenciálu krajiny, podpora miest, kde už existuje dopyt kľúčových trhov, či podpora miest s vysokou mierou nezamestnanosti.

Rezort dopravy sa momentálne podľa slov štátneho tajomníka zameriava na oblasť kvality. „S Nemeckom sme podpísali zmluvu o licencii na zavedenie Národného systému kvality služieb a chceme, aby v roku 2016 bol tento systém už realitou,“ spresnil Palko. Zároveň dodal, že systém bude dobrovoľný a certifikačným orgánom bude rezort dopravy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Palko